« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
HUMANITARNA KRIZA

Tunis i Italija u razmiricama zbog ilegalnih imigranata

Neimenovani izvor iz vlade odlučno je reagirao na izjavu talijanskog ministra Roberta Maronija koji je u nedjelju najavio da će zatražiti dopuštenje za slanje talijanskih policajaca u Tunis

Ilegalni imigranti u Europi
Ilegalni imigranti u Europi (Getty Images)
Više o

Italija

,

Tunis

,

Franco Frattini

,

Roberto Maroni

,

ilegalni imigranti

Tunis odlučno odbacuje "svako upletanje u svoja unutarnja pitanja", ali je "spreman na suradnju" s drugim zemljama kako bi se spriječio masovni odlazak ilegalnih tuniskih emigranata u Europu, priopćilo je u ponedjeljak tunisko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

Tunis "odlučno odbacuje svako upletanje u svoja unutarnja pitanja i ugrožavanje svoga suvereniteta", rekao je za službenu agenciju TAP čelnik tuniskog ministarstva vanjskih poslova koji nije htio otkriti identitet. Taj izvor je reagirao na izjavu talijanskog ministra Roberta Maronija koji je u nedjelju najavio da će zatražiti dopuštenje za slanje talijanskih policajaca u Tunis. Oko 5.000 ilegalnih emigranata, većinom Tunišana, iskrcalo se u zadnjih 5 dana na talijanski otočić Lampedusu, pa je Italija, zbog strha od humanitarne krize, zatražila međunarodnu pomoć.

"Koliko god je Tunis odlučan u nakani da sačuva prijateljstvo i suradnju s Italijom i da ih ubuduće promiče, ipak izražava svoje čuđenje zbog takva stajališta", dodao je čelnik.

Ministarstvo usto navodi u priopćenju da je prijelazna vlada "voljna surađivati" s drugim zemljama u svezi s tim pitanjem. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini treba u ponedjeljak poslijepodne stići u kratak posjet Tunisu, tijekom kojega će se sastati s premijerom Mohamedom Ganušijem, u okviru putovanja koje je odavno planirao u Siriju i Jordan. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton također treba doputovati u Tunis u ponedjeljak ujutro.

14.02.2011. 11:22:00
Novi komentar
nužno
nužno