« Sanjarica
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SNOVI

Tumačenje snova - mit ili istina?

Dok sanjamo, zapravo samo obrađujemo iste interese, sjećanja i zabrinutost koje bi nas obično okupirale tijekom dana

Šalju li vam snovi poruke?
Šalju li vam snovi poruke? (Arhiva)
Više o

sanjarica

,

sanovnik

,

tumač snova

Sanjanje je mnogo više poput vašeg dnevnog razmišljanja, što ne znači da su snovi besmisleni. Istraživanja sugeriraju da dok sanjamo, zapravo samo obrađujemo iste interese, sjećanja i zabrinutost koje bi nas obično okupirale tijekom dana.

"Imamo iste maštarije, razmišljamo o strahovima i onome što nas ugrožava. Razmišljamo o svom životu i ljudima kojima smo okruženi, voljenima", kaže Barrett.

"Snovi imaju psihološko značenje i više su produžetak naših budnih misli i briga", objasnio je G. William Domhoff, istraživač snova na kalifornijskom Sveučilištu Santa Cruz. Studije sugeriraju da su snovi češće uvjerljive priče iz našeg svakodnevnog života od trostrukih akcijskih filmova.

Iako su snovi sličniji budnim mislima nego što možemo pretpostaviti, naš mozak funkcionira malo drugačije dok spavamo.

" Naš um tada zapravo djeluje u vrlo različitom biokemijskom stanju", kaže Barrett.

Tijekom sna mijenja se koktel kemikalija u našem mozgu. Neki dijelovi našeg mozga postaju manje aktivni; dok su neki pojačano aktivni.

Sekundarni vidni korteks - dio našeg mozga koji oblikuje slike - postaje aktivniji, pomažući nam da proizvedemo živopisne slike koje "vidimo" tijekom spavanja. U međuvremenu, prefrontalni korteks, koji obično filtrira naše misli, privremeno se ugasi.

"Dijalog se pojavljuje između dijelova uma koji funkcioniraju u više simboličkom smislu i dijelova uma koji funkcioniraju u logičkom smislu", kaže psiholog i psihoanalitičar Karl Stukenberg sa Sveučilišta Xavier u Cincinnatiju.

Ipak, ne postoji formula za tumačenje snova. Snovi, slažu se stručnjaci, tek nude uvid u to kako obrađujemo informacije tijekom trećine života koje provedemo spavajući.

Ako ipak vjerujete u moć snova, tu je naša Sanjarica, sanovnik, tumač snova.

25.01.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno