« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
CIRKUS

Tsipras dao ostavku, slijede prijevremeni izbori

Grčki premijer Alexis Tsipras u četvrtak je dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima

Strateški potez Tsiprasa?
Strateški potez Tsiprasa? (Arhiva)
Više o

ostavka

,

Alexis Tsipras

,

SYRIZA

Alexis Tsipras predao je svoju ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore.

Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. rujna dok Cipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syriza i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010.

'Politički mandat izbora 25. siječnja došao je do svojih granica i sada grčki narod mora reći svoje mišljenje', rekao je Tsipras u televizijskom obraćanju, javlja Reuters.

Suočen skoro sa slomom grčkog financijskog sustava koji je zaprijetio budućnosti zemlje u eurozoni Tsipras je bio prisiljen prihvatiti zahtjeve kreditora za još više štednje i gospodarskih reforma, upravo politike za koje je obećao da će ih ukinuti kada je izabran u siječnju.

'Želim biti pošten prema vama. Nismo postigli sporazum koji smo očekivali prije siječanjskih izbora', rekao je grčkom narodu.

Očekuje se da će na Tsiprasovo mjesto kao tehnička premijerka doći Vassiliki Thanou, predsjednica Vrhovnog suda i velika protivnica mjera štednje.
21.08.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno