« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
MOJ POSAO:

Tržište rada neće se značajno oporaviti ni 2010.

Prošle godine najtraženiji su bili prodavači, konobari i dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Moj posao

,

problem nezaposlenosti

,

perspektivna zanimanja

Portal MojPosao objavio je prošle godine 13.000 natječaja za različita radna mjesta. Prema njihovim istraživanjima najtraženiji su bili prodavači, konobari i dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici...

Na vrhu top ljestvice po traženosti su, dakle, osobe sa srednjom stručnom spremom. U kategoriji više i visoke stručne spreme su magistri farmacije, komercijalisti, stručni suradnici, arhitekti i pravnici, dok se za poslove za koje stručna sprema nije bitna najviše traže konobar, dadilja, prodavač, kuhar i čistačica.

Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao komentirao je prošlogodišnje stanje na tržištu rada riječima: "U 2009. godini je zbog nepovoljne gospodarske situacije zabilježeno smanjenje novih ponuda za posao u odnosu na 2008. godinu."

"Kvalitetni zaposlenici su snaga svake tvrtke i ističu se u krizi budući da su sposobni savladati izazove koje postavlja određena situacija. Unatoč smanjenom obujma poslovanja i potrebi kontrole troškova, najuspješnije tvrtke još uvijek ulažu u svoj najvredniji resurs - ljude", podjseća Žonja.

U prošloj je godini portal MojPosao zabilježio kontinuirani rast broja korisnika i novo unesenih životopisa, što u određenoj mjeri odražava povećanje broja nezaposlenih, ali i pokazuje da su zaposlenici i dalje spremni prihvatiti bolju ponudu.

O prognozama za 2010. Žonja je rekao: "Očekujemo kako će se tržište rada ponovno aktivirati. Oporavak će biti postupan i 2010. godina neće donijeti znatne pomake nabolje. U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u prošloj godini te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima."

Najdeficitarnije kategorije zanimanja u prošloj godini obuhvaćale su poslove koji se odnose na skrb o djeci i starijima, proizvodnju i zanatske usluge, instalacije, održavanje, popravke te farmaceutiku i biotehnologiju. Najsuficitarnije kategorije obuhvaćale su elektroniku, promet, transport i pomorstvo te dizajn i umjetnost.

04.01.2010. 11:55:59
Novi komentar
nužno
nužno