« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
JEAN-CLAUDE TRICHET

Tržišta se nalaze u najtežoj situaciji nakon Drugog svjetskog rata

Predsjednik Središnje europske banke ocijenio je da se tržišta nalaze u najtežoj situaciji nakon Drugog svjetskog rata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jean-Claude Trichet

,

tržište

,

Princ Shango

Tržišta se nalaze u najtežoj situaciji nakon Drugog svjetskog rata, možda čak i nakon Prvog, ocijenio je Trichet.

"Živjeli smo i živimo u stvarno dramatičnim vremenima", nastavio je i ocijenio da je prije europske odluke o osnivanju kriznog fonda za posrnula gospodarstva unutar eurozone, na tržištima zavladala panika. "Tržišta više nisu funkcionirala, činilo se da je stanje ponovo isto kao nakon stečaja Lehmann Brothersa u rujnu 2008", rekao je Trichet za prošli tjedan.

Šestog i sedmog svibnja, netom prije nego što je Europska unija odlučila izdvojiti 750 milijardi eura u krizni fond za eurozonu, kako bi se izbjeglo širenje grčke krize na druge zemlje, svjetske burze su zabilježile teške gubitke.

Trichet se zauzeo za ostanak Grčke u eurozoni i pozvao na "kvantni skok u uzajamnom nadzoru ekonomske politike u Europi".

"Trebaju nam bolje strukture za spriječavanje lošeg ponašanja", rekao je Trichet i dodao da "trebamo učinkovitu implementaciju uzajamnog nadzora". "Trebaju nam učinkovite sankcije za kršenja sporazuma o stabilnosti i rastu", istaknuo je Trichet upozorivši da bi problemi nastali zbog prezaduženosti Grčke i dalje mogli pogoditi i druge članice eurozone. "To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, katkad za samo nekoliko sati", kazao je Trichet. (hina/metro-portal)

15.05.2010. 20:51:38
Novi komentar
nužno
nužno