« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
TRUMP GAZI

Trumpova zastrašujuća nebriga za demokraciju na američkim izborima

Još uvijek nije jasno tko je pobijedio na izborima u SAD-u, a vjerojatno neće ni biti neko vrijeme. To ne znači da je demokracija ugrožena, smatra Carla Bleiker.

Baš ga briga...
Baš ga briga... (Arhiva)
Više o

demokracija

,

Donald Trump

Izborna noć pokazala se točno onakvom kako su predviđali mnogi stručnjaci i analitičari - bar u jednom pogledu: Nema jasnog pobjednika u srijedu ujutro.

Ključne države, uključujući Michigan, Wisconsin i Pennsylvaniju, još uvijek su u igri i vjerojatno će trebati neko vrijeme dok ne objave konačne rezultate.

Nije iznenađujuće to što su se oba kandidata potrudila ignorirati neizvjesnu situaciju i svojim pristašama demonstirali optimizam.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pojavio se pred medijima u svojoj matičnoj državi Delaware. „Znali smo da će ovo dugo trajati", rekao je Biden, dodajući da ima dobar osjećaj što se tiče trenutne situacije i nužnih 270 glasova elektora. „Nije gotovo dok se ne prebroje svi glasovi, dok se ne prebrojie svi glasački listići", naglasio je on.

U svom govoru Tramp je tvrdio da je očigledno pobijedio u nekoliko država koje u tom trenutku još uvijek nisu završile s prebrojavanjem. On je posebno ukazao na svoje vodstvo u Pennsylvaniji, ne spominjući vrlo važne detalje - koje od tri vrste listića tamo tek treba izbrojati.

Mnogi od glasačkih listića koji još uvijek nisu izbrojani su oni koji su stigli poštom - a za koje stručnjaci pretpostavljaju da su više u korist demokrata. Pa naravno da Trump ne bi htio da se oni broje. Ali to također znači da demokrati još uvijek ne bi trebali izgubiti nadu - veliki broj glasova koji će se još izbrojati vjerojatno će biti za Bidena.

S tri različite vrste glasova: osobnim glasovanjem na dan izbora, osobnim prijevremenim glasovanjem i glasovanjem poštom, proces brojanja se može protegnuti i na iduće dane. To je potpuno legitiman dio demokratskog procesa.

Ne iznenađuje to što je predsjednik Donald Trump, ne pružajući dokaze, na Twitteru to opisao kao pokušaj demokrata da „ukradu" izbore - ali ipak izaziva ogorčenje.

Ali time što je Trump proglasio pobjedu, nazvavši proces brojanja glasova „velikom prijevarom" i najavljujući da bi konačnu odluku mogao donijeti Vrhovni sud, pokazao je drsko zanemarivanje načina na koji se glasovi računaju u demokraciji u ovoj godini pandemije.

Mnogi liberalni Amerikanci nadali su se jasnoj pobjedi Bidena - i sigurno ne ovako tijesnoj izbornoj utrci. Napokon, njihov kandidat se kandidirao protiv predsjednika koji je muslimanima želio zabraniti ulazak u SAD, koji je odvojio djecu migrante od roditelja na južnoj američkoj granici, koji je pokrenuo rasističke napade protiv žene članice američkog Kongresa, koji je morao odgovarati zbog pokušaja trgovine vojnom pomoći Ukrajini u zamjenu za pomoć protiv njegovog političkog suparnika, pod čijim je vodstvom do sada u SAD-u više od četvrt milijuna ljudi umrlo od Covida-19... Popis je jako dug.

Činjenica da je značajan broj Amerikanaca i dalje glasovao za Donalda Trumpa usprkos njegovim postupcima u protekle četiri godine pokazuje što je prihvatljivo u Sjedinjenim Državama. I to je poražavajuće, bez obzira na to tko završi u Bijeloj kući.

Piše: Carla Bleiker/DW
04.11.2020. 14:19:00
Novi komentar
nužno
nužno