« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
KOMENTAR

Trumpova vlada superbogatih

Da li tako izgleda prekid sa tradicijom vladavine elite? Oni koji su izabrali Donalda Trumpa imaju razloga sumnjati u to, smatra Oliver Kühn iz Frankfurter Allgemeine Zeitung

Love kao u priči
Love kao u priči (Arhiva)
Više o

Vlada

,

Donald Trump

,

bogataši

Možda još nikad u povijesti Sjedinjenih Američki Država nije bilo toliko bogataša u jednoj vladi. Donald Trump, budući američki predsjednik sa svojom imovinom koju je Forbes procijenio na oko 3,7 milijardi dolara nije čak niti najbogatiji u vladi koja bi trebala od 20. siječnja 2017. odlučivati o sudbini nacije.

Ministricom obrazovanja bi trebala postati Betsy DeVos čija je obitelj teška 5,1 milijardu dolara, ministar gospodarstva Wilbur Ross dolazi sa imovinom od 2,9 milijardi dolara, a njegov zamjenik Todd Ricketts je također milijarder. I obitelj buduće ministrice prometa Elaine Chao je "teška" nekoliko milijardi dolara. A ako novi ministar energetike postane Harold Hamm, onda u Trumpov kabinet dolazi još 15 milijardi dolara. Steve Mnuchin, bankar Goldman-Sachsa kojeg je Trump izabrao za ministra financija sa svojih 40 milijuna dolara prema svima njima izgleda gotovo kao socijalni slučaj.

Nema ničeg lošeg u bogatstvu, a pogotovo ne u američkom političkom sustavu gdje već i troškovi izbora u Senat iznose nekoliko milijuna dolara. Ipak sa ovim imenovanjima Trump ima veliki problem: ugrožena je njegova vjerodostojnost. Mjesecima je svojim sljedbenicima u predizbornoj kampanji obećavao da će, ako bude izabran, presušiti leglo elite i močvaru u Washingtonu. Takva populistička obećanja su mu donijela većinu glasova bijelog i manje imućnog sloja društva. Čak i za neke demokrate je bio privlačan sa takvim obećanjima jer je time bio na zajedničkoj liniji sa Berniem Sandersom - a on se uostalom proglašavao socijalistom.

Pobjeda kapitalizma...

Trump i njegovi glasnogovornici se pokušavaju braniti obrazloženjem kako su gotovo sve to novi ljudi u politici i da tako mogu bolje vidjeti što se mora promijeniti u glavnom gradu. Osim toga su svojim imutkom nepotkupljivi i već njime su dokazali da znaju kako se pobjeđuje.Ali upravo ti birači će teško razumjeti Trumpov izbor suradnika. Nisu li oni baš svi pripadnici gornjeg sloja sa Istočne obale čiju je vladavinu Trump obećao kako će je okončati? Zato ne čudi da posebno demokrati sve žešće napadaju Trumpa, podsjećaju na ono što je obećao i već sada, čak i prije nego što je preuzeo dužnost, vrište kako je prekršio obećanje.

No može se sumnjati, da li ta vlada milijardera i milijunaša razumije kako živi prosječan Amerikanac i što želi da bi mu život bio lakši. Doduše, već je najavljeno smanjenje poreza na prihod od čega će imati koristi prosječan zaposlenik, ali od toga će naravno imati goleme koristi i bogataši. A ako se u slijedeće četiri godine nametne politika koja će olakšati život imućnima bez da pritom postane bolje i onima sa prosječnim i manjim prihodima, još će više narasti broj razočaranih i srditih sa čijim se osjećajima Trump tako vješto poigravao u predizbornoj bitki. A osim toga, to bi bila pobjeda kapitalizma nad demokracijom.

Piše: Oliver Kühn/DW
04.12.2016. 17:17:00
Novi komentar
nužno
nužno