« Biznis
objavljeno prije 5 godina
RAT TRAJE...

Trump uvodi nove carine Kinezima

Trump je kritizirao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda

Ne odustaje...
Ne odustaje... (Arhiva)
Više o

Kina

,

Donald Trump

,

carine

Donald Trump najavio je u četvrtak da će nametnuti nove carine od 10 posto na 300 milijardi američkih dolara vrijedan uvoz iz Kine počevši od 1. rujna.

"Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tijekom pregovora SAD će 1. rujna početi s naplaćivanjem male dodatne carine od 10 posto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara. To ne uključuje 250 milijardi dolara (vrijednu robu) koju se već carini s 25 posto", objavio je Trump na Twitteru.

Trump je također kritizirao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda te samog predsjednika Xi Jinpinga jer nije učinio više da suzbije prodaju sintetičke droge fentanila.

Trumpova odluka odmah je srušila cijene američkih dionica.

Američki i kineski pregovarači u srijedu su završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka iako su obje strane razgovore ocijenile konstruktivnima. Novi krug pregovora očekuje se u rujnu.

SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine. Napetosti su se odrazile na globalne opskrbne lance i potresle financijska tržišta.

Dva su vodeća gospodarstva svijeta međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim tvrtkama na obje strane Pacifika.

Kineski državni zavod za statistiku objavio je sredinom srpnja da je kinesko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju najsporijim tempom u gotovo 30 godina, zakočeno američko-kineskim trgovinskim ratom i slabljenjem globalne potražnje.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarske aktivnosti porasle su 6,2 posto, a u prethodnom tromjesečju stopa rasta iznosila je 6,4 posto.

03.08.2019. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno