« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
STVARNO?

Trump treba Kinu zbog Sjeverne Koreje

Uoči susreta sa svojim kineskim kolegom američki predsjednik Trump prijeti da će samostalno rješavati spor sa Sjevernom Korejom. No to nije realistično, objašnjava dr. Hanns Günther Hilpert u razgovoru s DW-om

Trump bi rado zeznuo Kinu, ali ne može...
Trump bi rado zeznuo Kinu, ali ne može... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

Sjeverna Koreja

,

Donald Trump

,

Xi Jinping

DW: S jedne strane, Trump smatra da može i bez Kine, a s druge strane traži da se ta zemlja više angažira kako bi Sjeverna Koreja prekinula dalji razvoj nuklearnog naoružanja...

Hanns Günther Hilpert: To je u stvari kontradiktorno. Da može bez Kine, on ne bi ni razgovarao sa Xi Jinpingom. Sjedinjene Američke Države u biti imaju različite načine kako se nose s problemom Sjeverne Koreje, ali sve te opcije koje imaju su ili suviše rizične ili se njima ne postižu željeni rezultati.

Koje opcije ima Trump ako bi radio samostalno?

Možda predsjednik Trump razmišlja o eliminaciji lansirnih rampi ili nuklearnog arsenala, ali to sa sobom povlači i vojne i političke rizike. Moguća je, naravno, i niža razina eskalacije - recimo pomorska blokada ili rušenje raketa Sjeverne Koreje dok su one još u zraku. Moguće je također i pooštravanje već postojećih sankcija.

Na Sjevernu Koreju do sada nisu utjecale prijetnje iz Washingtona. Kakve su mogućnosti režima u Pjongjangu protiv eventualne vojne intervencije?

Zašto onda SAD ne želi pregovarati sa Sjevernom Korejom?Postoji rizik da bi Sjeverna Koreja uzvratila na američku vojnu intervenciju. To ne morao biti nuklearni odgovor, nego i samo konvencionalni. Demarkacijska linija nalazi se u neposrednoj blizini gradskog područja Seula. Artiljerijski i raketni bacači mogli bi otvoriti vatru na taj grad Južne Koreje. To bi za posljedicu imalo veliki broj mrtvih i ogromna materijalna razaranja.

Smatram da to trenutno u SAD nije tema zbog loših iskustava u dosadašnjim pregovorima sa Sjevernom Korejom. Ona se nije držala dogovorenog i zato sada neki novi ugovori ne bi bili vjerodostojni. Bilo bi pozitivno i poticajno kada bi Sjeverna Koreja nastavila provoditi ono što je već ranije dogovoreno. U najboljem slučaju, pregovorima bi se moglo zamrznuti daljnje naoružavanje. Zbog toga Trumpova administracija manje razmatra pregovore, a više sankcije. Dakle, povratak na tzv. pregovore šest strana ne bi bio rješenje.

Je li onda ključ za rješenje u rukama Kine?

Da, naravno! Sjeverna Koreja i Kina imaju dugačku granicu. Na robnu razmjenu s Kinom otpada 90 posto vanjskotrgovinske bilance Sjeverne Koreje. Bez uvoza iz Kine i trgovine s tom zemljom Sjeverna Koreja bi mogla zapasti u ogromne gospodarske probleme. Zato Kina može vršiti pritisak i srednjoročno prisiliti Sjevernu Koreju na popuštanje. No Kina ne bi mogla učinkovito kontrolirati razvoj situacije u Sjevernoj Koreji. Eventualni nemiri i destabilizacija iz Sjeverne Koreje mogli bi se tada prenijeti i na Kinu.

Očekujte li nekakav napredak po tom pitanju nakon susreta Xija i Trumpa?

Sa znatiželjom iščekujem što će proizaći iz tih razgovora. Nije sada vrijeme da se o tome spekulira.

Dr. Hanns Günther Hilpert je šef istraživačkog Odjela za Aziju pri berlinskog zakladi Znanost i politika.

Piše: Haiye Cao/DW
05.04.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno