« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca

Troškovi borbe s AIDS-om do 2030. popet će se na 35 milijardi dolara

Na svake dvije osobe koje se liječe zarazi se pet drugih, a tu stopu zaraze teško je pratiti - i financijski i medicinski

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

AIDS

,

HIV

,

sida

Međunarodni HIV/AIDS Savez upozorio je u subotu da bi godišnji troškovi suzbijanja epidemije HIV virusa mogli dostići 35 milijardi dolara do 2030. godine ako vlade ne budu ulagale u preventivne mjere koje su učinkovite, ciljane i dobrog odnosa uloženog i postignutog.

>> Za liječenje AIDS-a ima nade

Uoči međunarodne konferencije o AIDS-u u Beču, Savez je rekao da je HIV virus, koji je već zarazio 33,4 milijuna ljudi u svijetu, "skupa tempirana bomba" za obitelji, vlade i donatore. "Na svake dvije osobe koje se liječe zarazi se pet drugih. Po toj stopi potrošnja na HIV će sa sadašnjih 13 milijardi porasti na od 19 do 35 milijardi u samo 20 godina", rekao je u izjavi Alvaro Bermejo, izvršni direktor Saveza. Međunarodni AIDS Savez okuplja humanitarne organizacije za borbu protiv AIDS i pomoć oboljelima u cijelom svijetu.

>> AIDS bi mogao nestati za 40 godina

Bermejo je rekao da vlasti koje vode programe za AIDS u svijetu trebaju povećati prevenciju uklanjajući barijere koje zaustavljaju marginalizirane skupine, poput narkomana, prostitutki i homoseksualaca u nekim zemljama, da dobiju liječenje i usluge za HIV. Ako sredstva usmjere na one najpogođenije mogli bi "smanjiti nove infekcije i sačuvati još više sredstava za poboljšanje liječenja", rekao je. (hina/metro-portal)

17.07.2010. 23:01:00
Novi komentar
nužno
nužno