« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
Telekom Slovenije

Tri ponude za Telekom Slovenije

Islandska telekomunikacijska kompanija Skipti favorit je za kupnju 49,13 posto kompanije

Više o

telekom

ROK za predaju obvezujućih ponuda za kupnju gotovo polovice udjela u Telekomu Slovenije istekao je u petak u podne.

Ponuđači

Do isteka roka pristigle su tri ponude. Jednu je predao konzorcij koji sačinjavaju Bain Capital LLC, njemački Axos Capital i slovenski BT Globalne storitve d.o.o. Drugu ponudu predao je Magyar Telekom, a treća je došla od islandske kompanije Skipti. U ovome času čini se da je upravo islandska telekomunikacijska kompanija glavni favorit za kupnju slovenskog operatera. Skipti je ponudio ukriženo vlasništvo i najvišu cijenu od 420 eura po dionici. Međutim, broker Franci Tušek za Bloomberg je izjavio kako se čini moguće da do prodaje Telekoma Slovenije uopće i ne dođe. Slovenska vlada zadržala je pravo nepristajanja na ponude u slučaju da one budu ispod neobjavljene cijene koju je odredila ili ispod tržišne vrijednosti. Osim toga, Deutsche Telekomu dobro bi došla akvizicija u Sloveniji, piše Bloomberg. Tako je trenutačnom favoritu kupnja još daleko od realizirane.

Stanje kompanije
Tržišna vrijednost Telekoma Slovenije kreće se oko 2,7 milijardi eura.
Krajem studenoga kompanija je objavila izvješće u kojem stoji da je devetomjesečni profit pao za 2 posto na 74,9 mil. eura.
Prihodi Telekoma Slovenije porasli su 5 posto u odnosu na godinu ranije i u prošloj su godini iznosili 587 milijuna eura. 

 

Produljen rok

 

Tri će ponuđača za korekciju ponuda imati vremena do 14. siječnja, priopćila je komisija slovenske vlade koju vodi državni tajnik ministarstva gospodarstva Matjaž Janša. Nakon istega tog roka vjerojatno će se znati hoće li i kome Slovenija prodati državnu telekomunikacijsku kompaniju.

Piše: MEX
07.01.2008. 10:16:00
Novi komentar
nužno
nužno