objavljeno 02.07.2017. 17:15:00
MYTHBUSTERS

Tri ljetna mita koji nemaju veze s istinom

Najviše mitova odnosi se na sunčanje, pa tako zapamtite da bijela majica NE može zamijeniti kremu za sunčanje

Ne nasjedajte na gluposti
Ne nasjedajte na gluposti (Shutterstock)

Ljetni mitovi mogu nam, baš kao i ostali vezani za bilo koji segment života, nanijeti priličnu štetu ako povjerujemo u gluposti koje se šire usmenom predajom, pa evo tri komada na koje trebate obratiti posebnu pažnju - i zaboraviti ih odmah čim pomislite na njih.

Tek toliko da znate, uvjerljivo najviše mitova odnosi se na sunčanje, pa tako zapamtite da bijela majica NE može zamijeniti kremu za sunčanje, a faktor 30 NE štiti dvostruko bolje od faktora 15. Ono što jest istina je činjenica da kremama za sunčanje rok trajanje definitvno nije godinu dana - možda ćete lijepo mirisati, ali zaštitnog faktora u njima više nema ni blizu onome što piše na pakiranju.

Ništa manje ljudi ne griješi u vezi kupanja - naime, svima nam je dobro poznata priča o kupanju koje bi trebalo izbjegavati ako smo neposredno prije toga jeli, no zapravo te dvije stvari međusobno nemaju nikakve veze - probava će samo malo usporiti rad želuca i to je to, kupati se možete bez problema.

I da, namakanje rana u slanoj vodi neće potaknuti brže zarastanje ako se radi o manjim ozljedama i ogrebotinama, štoviše, slana će voda upravo usporiti zarastanje. Ipak, s druge strane, doboke i nečiste rane stvarno će bolje zarasti ako ih namočite u more.

Za kraj, evo nečega što nije mit - ako skačete vrući u hladnu vodu možete se onesvijestiti, dobiti srčani udar ili nešto drugo u slučaju da vam zdravlje nije baš stvarno savršeno....

02.07.2017. 17:15:00
http://m.metro-portal.hr/tri-ljetna-mita-koji-nemaju-veze-s-istinom/105893/