« Televizija
objavljeno prije 10 godina
ORPHAN BLACK

Tri klonice traže autora ... da ubiju boga u njemu

Originalan scenarij i senzacionalna glavna glumica Tatiana Maslany digli su ovu kanadsku seriju ravno u A ligu

Orphan Black je sjajna serija
Orphan Black je sjajna serija (Arhiva)
Više o

serija

,

Orphan Black

,

Tatiana Maslany

,

recenzija serije

U svoj raskoši televizijske ponude zanimljivo je kako se u prvu teve ligu prošle godine probila jedna kanadska serija, emitirana na ne baš toliko prominentnom BBC America, a snimljena s vidljivo manjim budžetom od američke konkurencije.

Orphan Black (ili Siročad kako glasi hrvatski prijevod serije koja se odsad može legalno i prevedeno gledati na Pickboxu) za taj je proboj u viši rang imao dva jaka aduta: originalan koncept, odnosno pametan i fino razrađen scenarij koji su Graeme Manson (scenarist) i John Fawcett (redatelj) po vlastitom priznanju brusili deset godina te glumicu za koju će većina vas, baš kao i ja, sada prvi put čuti - Tatianu Maslany. Kako je za uspjeh obično potrebno više od 2 igrača, Maslany je odigrala čak pet glavnih i još pet sporednih uloga što zaslužuje da joj malo kasnije posvetimo nešto više riječi.

U prvoj sceni zatječemo je u podzemnoj željeznici kako promatra djevojku u poslovnom kostimu kako odlaže cipele i sako te zakorači točno pred jureći vlak. Glavna junakinja zove se Sarah, ima kćer Kiru i jako joj treba novac, pa ne može odoljeti torbi koju je djevojka ostavila na stanici prije nego što je skočila pred vlak. Njezina torba Sari ne nudi samo novac već i ključ od stana, a kad u stanu otkrije da je vlasnica bila dobrostojeća te da je izgledom pljunuta ona, Sarah preuzme njezin identitet.

Uskoro će saznati da je s njime naslijedila i policijsku značku Beth Childs, njezina partnera detektiva Arta (Kevin Hanchard) te ljubavnika Paula (Dylan Bruce). Ubrzo će otkriti još jednu djevojku nalik sebi, pa još jednu, pa još jednu... pa još jednu koja će je pokušati ubiti... Dakle, osim zamjene identiteta već u prve dvije epizode „Orphan Black" nudi i originalan i intrigantan misterij - zašto jedna djevojka u potrazi za identitetom, policajka, znanstvenica, slatka kućanica, Njemica i Rumunjka izgledaju kao da su sestre blizanke?

Cijelu recenziju serije „Orphan Black" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

27.05.2014. 15:09:00
Novi komentar
nužno
nužno