« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
WTF?!

Tri četvrtine LGBT osoba diskriminirano na poslu

Među zaposlenim LGBTI osobama vlada nepovjerenje u poslodavce i okruženje u kojemu se nalaze, što je logično s obzirom na podatke

Nije lako biti drugačiji u Hrvatskoj
Nije lako biti drugačiji u Hrvatskoj (Arhiva)
Više o

diskriminacija

,

posao

,

LGBTIQ

Nevjerojatnih 75 posto pripadnika seksualnih i rodnih manjina doživjelo je neki oblik diskriminacije, uznemiravanja ili zlostavljanja na radnom mjestu, no svega 11 posto ih je takve slučajeve prijavilo poslodavcu, pokazuju podaci koji puno govore o - Hrvatskoj.

S druge strane, 80 posto njihovih kolega koji su primijetili takav oblik uznemiravanja, nisu to prijavili poslodavcu. Sve to sugerira da među zaposlenim LGBTI osobama vlada nepovjerenje u poslodavce i okruženje u kojemu se nalaze, rekao je na konferenciji Marino Čajdo, asistent na projektu iz Prostora rodne i medijske kulture K-zona, koji je nositelj EU projekta "LGBT i ravnopravnost na radnom mjestu".

Cilj kampanje "Ravnopravnost svima!" podići je svijest javnosti o diskriminaciji s kojom se LGBTI osobe susreću na poslu, motivirati poslodavce da ispune Indikatore ravnopravnosti na radnom mjestu te savjetovati na koje se sve načine unutar radne okoline mogu poboljšati raznolikost i inkluzivnost.

Čajdo je predstavio i rezultate istraživanja među poslodavcima u Hrvatskoj, u kojemu su sudjelovala 403 poslodavca, najviše iz javnoga sektora.

Istraživanje je pokazalo da njih više od 50 posto ima kolektivni ugovor i više od 40 posto ih definira pitanje zaštite prava i zabrane diskriminacije LGBTI osoba, no samo njih 4,5 posto ima neki poseban dokument koji regulira prava i zaštitu tih osoba, a svega njih pet posto je navelo u istraživanju da je zaprimilo nekakvu prijavu zbog diskriminacije LGBTI osoba.

Noah Pintarić iz Prostora rodne i medijske kulture K-zona, koji je nositelj projekta predstavio je "Indikatori ravnopravnosti na radnom mjestu" kojim poslodavci mogu izmjeriti svoju uspješnost u provedbi inkluzivnih politika i praksi u svom radnom okruženju, s naglaskom na spolne i rodne  manjine. Indikator se sastoji od 11 pitanja, a nakon njegova popunjavanja, poslodavci će dobiti kratak izvještaj o svojim rezultatima i eventualne preporuke za unaprjeđenje svojih politika i prakse.

"To je nešto što koriste poslodavci diljem Europe", rekao je Pintarić.

Ispunjavanju indikatora mogu pristupiti poslodavci iz svih sektora, u razdoblju od 3. ožujka do 2. travnja ove godine.

Gabrijela Ivanov istaknula je kako cijeli projekt prati web portal "ravnopravnost.lgbt", a danas je otvorena i internetska stranica "ravnopravnost.hr", na kojoj će biti objavljene sve informacije o indikatorima.

Kampanja je dio aktivnosti projekta "LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu" koji financira Europska unija i sufinancira vladin Ured za udruge, a provode ga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, LORI - Lezbijska organizacija Rijeka i udruga Zora uz suradnice Zagreb Pride i Trans Aid.

03.03.2017. 14:15:00
Novi komentar
nužno
nužno