« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Tresu se europske kamatne stope

Vodeće europske središnje banke smanjile ključne kamatne stope

Fotografija vijesti
Više o

kamatne stope

,

bankarska kriza

,

ECB

,

gospodarska kriza

,

smanjenje kamatnih stopa

,

kamate

,

europske banke

Europska središnja banka (ECB) snizila je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu za pola postotnog boda, britanska središnja banka (BoE) za 1,5 postotni bod, a švicarska središnja banka za pola postotnog boda, objavile su središnje banke po završetku zasjedanja.

Odlukom ECB-a ključna kamatna stopa je smanjena na 3,25 posto, što je drugo njezino smanjenje u manje od mjesec dana, nakon što je 8. listopada donijeta hitna odluka o smanjenju za pola postotnog boda u tandemu s nizom drugih središnjih banaka.

Gospodarska aktivnost u eurozoni, koja je rasla svake godine od osnivanja bloka 1999., smanjila se za 0,2 posto u drugom tromjesečju ove godine. Većina ekonomista očekuje daljnji pad BDP-a u trećem tromjesečju.

U Londonu je zasjedala i britanska središnja banka Bank of England, koja se pak odlučila na smanjenje kamatnih stopa za čak 1,5 postotna boda, na 3,0 posto, što je najveće jednokratno smanjenje u povijesti te banke.

Tu mjeru pozdravili su u poslovni lideri koji su od BoE tražili značajno smanjenje, međutim odluka Odbora za monetarnu politiku središnje banke nadmašila je njihova očekivanja, navodi se u priopćenju BoE.

Ključne kamatne stope za pola postotnog boda smanjila je i švicarska središnja banka Swiss National Bank, objavljeno je u zasebnom priopćenju. Riječ je o drugom smanjenju kamatnih stopa u toj zemlji u posljednjih mjesec dana. (hina/metro-portal)

06.11.2008. 15:04:11
Novi komentar
nužno
nužno