objavljeno 29.05.2015. 16:11:29
MLJAC

Trešnje - moćno supervoće za zdravlje

Trešnje su jedan od onih plodova koje uzimamo zdravo za gotovo - ima ih po vrtovima, svi smo ih jeli sa stabala pa mislimo da nije nešto posebno, no istina je potpuno drugačija

Trešnje su genijalne!
Trešnje su genijalne! (Arhiva)

Trešnje su supervoće koje sadrži čitav niz fantastično korisnih stvari: vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin - sve redom sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te simptome povezane s fibromijalgijom.

Svježe trešnje su sjajne za otklanjanje umora, kako fizičkog tako i psihičkog, pa ih je dobro ponijeti na posao kao međuobrok..

>> Trešnje su supervoće svibnja >>

Antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu te sniziti razinu kolesterola i šećera u krvi. Prevedeno - ako želite skinuti kile prije ljeta, navalite na trešnje! Pritom i blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Savjet - 20 trešanja je deset puta učinkovitije od aspirina te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Uz to, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. 

>> Trešnje su bolje od aspirina >>

Sve zajedno, u 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 mililitra vode; 0,2 grama masti; 1 gram bjelančevina; 16 grama ugljikohidrata; 12 grama šećera i 2,1 grama vlakana te ima samo 57 kalorija!

Kako uz to imaju i izuzetno nizak glikemijski indeks, ne preostaje vam ništa drugo nego navaliti na njih :)

29.05.2015. 16:11:29
http://m.metro-portal.hr/tresnje-mocno-supervoce-za-zdravlje/92025/