« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Trese se zemljina kora

Svakodnevno sve veći broj potresa i erupcija vulkana na svim stranama svijeta

(Corbis)
Više o

potresi

,

potres Afganistan

,

potres Čile

,

tektonske ploče

Snažan potres magnitude 6,0 stupnjeva pogodio je čileansku obalu, no po informacijama vlasti nema žrtava niti materijalne štete, prenijeli su mediji.

Po podacima američkog Geološkog instituta potres se dogodio oko 22 sata po lokalnom vremenu, epicentar mu je bio oko 80 kilometara sjeverozapadno od lučkoga grada Iquiquea, udaljenog od glavnog grada Santiaga oko 1.500 km. Čileanski Ured za izvanredna stanja objavio je kako se potres umjereno osjetio i u drugim gradovima u regiji.

Još su dva potresa pogodila su rano u petak istočni Afganistan, a prema prvim podacima poginulo je najmanje 22 ljudi, dok su desetine kuća srušene.

Glasnogovornik ureda pokrajinskog guvernera Ahmad Zia Abdulzai izjavio je da su dva potresa pogodila pokrajinu Nangarhar i razorila oko stotinu kuća u dva sela. Načelnik pokrajinske policije, Gafor Kan rekao je da je najmanje 22 ljudi poginulo, a 20 ih je ozlijeđeno.

Agencije javljaju da se mještani boje da bi broj poginulih mogao biti puno veći. Prvi potres se dogodio oko 2.00 ujutro i bio je snage 5,5 Richtera, dok je drugi potres, dva sata kasnije, bio jačine 5,1 Richtera, objavio je američki Geološki institut.

Kan je rekao da su u potresima najviše stradala dva sela, Sargad Keil i Kodi Keil, oba u okrugu Šerzadu, oko 90 km istočno od Kabula. (hina/metro-portal)

17.04.2009. 10:23:51
Novi komentar
nužno
nužno