« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Rizična skupina

Treći smrtni slučaj svinjske gripe u BiH

39-godišnji muškarac obolio od nove gripe umro je noću s nedjelje na ponedjeljak u Sarajevu

(Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

BiH

,

svinjska gripa

,

smrtni slučaj

Ukupan broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom tipa H1N1 u Bosni i Hercegovini povećan je na tri. Glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) Biljana Jandrić potvrdila je danas kako je preminuo muškarac koji je tri dana bio na intenzivnoj njezi zbog tegoba uzrokovanih novom gripom.

Riječ je o osobi iz jedne od rizičnih skupina, u kojih su komplikacije česte, objasnila je Jandrić.

Na putu u sarajevsku bolnicu u subotu je umrla 20-godišnja djevojka iz Goražda, a laboratorijskim pretragama je naknadno potvrđeno kako je uzrok smrti virus nove gripe. U studenome je od nove gripe u bolnici u Mostaru preminuo 44-godišnji muškarac.

Po podatcima kojima je u ponedjeljak raspolagalo ministarstvo zdravstva Federacije BiH, u tom je entitetu potvrđeno 290 slučajeva zaraze novom gripom. Isti dan je u KCUS-ov laboratorij na analizu primljeno još 29 uzoraka krvi pacijenata za koje se također sumnja na tu bolest.

U Republici Srpskoj broj potvrđenih slučajeva nove gripe bio je nešto veći od 230. BiH još nema cjepivo protiv virusa nove gripe, a prve dobave najavljene su za siječanj 2010. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 14:45:26
Novi komentar
nužno
nužno