« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NEOBIČAN PROJEKT

Treće oko je moguće - pogledajte kako

VIDEO - Neki studenti šale se kako im profesori imaju oči na leđima....

Treće oko očito je najlakše ostvariti pomoću tehnologije
Treće oko očito je najlakše ostvariti pomoću tehnologije (Deviant Art)
Više o

Projekt

,

glava

,

kamera

,

treće oko

Ipak, jedan profesor sa Sveučilišta New York, približio se toj realnosti, nakon što si je kirurški ugradio kameru na stražnji dio lubanje. Wafaa Bilal, inače rodom iz Iraka, proceduru je obavio u studiju za piercing, a sve u svrhu umjetničkog projekta kojeg je pokrenuo u suradnji s muzejom u Dohi, glavnom gradu Katara. "Ovo će otkriti neizrečene situacije s kojima se susrećemo. Projekt poput ovog pokrenut će raspravu o neželjenom nadzoru", objašnjava Bilal.

Projekt pod nazivom "Treće oko" koristit će kameru koja će svake minute snimati svakodnevne aktivnosti profesora, i to u periodu od godinu dana. Kamera veličine prsta montirana je na titansku podlogu koja je umetnuta na stražnji dio lubanje. Pomoću kabla je povezana s kompjuterom kojeg Bilal nosi u posebnoj torbi, što omogućuje uvid u njegovu pravu lokaciju u stvarnom vremenu. Sve to moći će se i vidjeti na internet stranici www.3rdi.me, koja će biti aktivirana 15. prosinca.

No projekt je također otvorio pitanja o privatnosti, i konstantnoj prisutnosti kamera u učionici. Stoga je sveučilište od Bilala zahtjevalo da prekrije leće dok predaje. "Vidim se kao ogledalo koje reflektira društvene uvjete koje obično ignoriramo", zaključuje Bilal.

03.12.2010. 14:45:00
Novi komentar
nužno
nužno