« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Trebaju li nam antivirusne aplikacije za Android uređaje, pitanje je sad!

Na temelju nezavisnih testiranja među najbolje plaćenim android antivirusnim aplikacijama su BitDefender Mobile Security, Kaspersky Internet Security, McAfee i Norton

Treba li vam zaštita za smartphone?
Treba li vam zaštita za smartphone? (Arhiva)
Više o

virusi

,

Android

,

antivirusne aplikacije

ode se intenzivne rasprave među korisnicima i sigurnosnim stručnjacima o tome trebaju li Android uređaji antivirusne i antimalware aplikacije (pakete) ili ne trebaju.

Mišljenja smo da bi svakako trebali imati neku od antivirusnih aplikacija s obzirom na to da je Android otvorena platforma. Virusa i zlonamjernih kodova ima na tone. Podsjetimo, virusi su vrsta zlonamjernih programa dizajnirani da se repliciraju i šire, a malware je pojam koji se koristi za opisivanje svih vrsta neželjenog ili zlonamjernog koda. Može sadržavati viruse, Trojance, spyware, adware itd. Sve navedene prijetnje donose vlasnicima zaraženih uređaja velike probleme, mogu nanijeti financijsku štetu te kradu osobne podatke.

Korisnicima Android uređaja nude se besplatne i komercijalne antivirusne aplikacije. Postoji izbor od Norton Mobile Security, AVG, BitDefender, Avast, Kaspersky itd.

Bez obzira koji paket odabrali svi skeniraju Android uređaj za pronalaženje prijetnji u instaliranim aplikacijama ili preuzetim datotekama. Pri tome se koriste predefinirane baze podataka i određeni algoritmi. U većini paketa kao korisnici imamo mogućnost odabira intenziteta skeniranja (brzo, normalno, duboko... ). Ali komercijalni antivirusni paketi nude neke dodatne opcije:

- Izrada sigurnosnih kopija kontakata i ostalih podataka, kako bi u slučaju gubitka ,krađe ili promijene uređaja imali način da ih vratimo.

- Praćenje pametnih telefona ili tableta putem GPS-a, a zapravo bez oslanja na Google poslužitelje.

- Nude sprječavanje neovlaštenom pristupu uređaju, aktiviranjem prednje kamere i slanjem fotografije vlasniku uređaja na e- mail adresu.

- Upotrebu pametnog sata pod Android Wear za locirati pametan telefon ili tablet

Dodali bi još kako se baza sigurnosnih rješenja redovitije nadograđuje u odnosu na besplatne inačice. Također, prema nekim istraživanjima, besplatne antivirusne aplikacije troše više resursa i energije baterije nego plaćene.

Na temelju nezavisnih testiranja među najbolje plaćenim android antivirusnim aplikacijama su BitDefender Mobile Security, Kaspersky Internet Security, McAfee i Norton. Što se tiče besplatnih aplikacija prema AV test organizaciji poredak je sljedeći ....  

U biti, sve ovisi koliko uređaja želite zaštititi, je li vam više potrebna zaštita od virusa ili malware infekcija, zaštita od krađe uređaja ili osobna privatnost. Na kraju, dobre navike pregledavanja i zdrav razum uvijek su prva linija obrane protiv malware, spyware i virusa.

Piše: Sanja Ledinek
15.06.2017. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno