« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
TIM BERNERS-LEE

Treba nam povelja o pravima na Internetu

Tim Berners-Lee, otac World Wide Weba predlaže povelju o pravima na Internetu kao odgovor na sve veći nadzor sigurnosnih službi

Otac World Wide Weba ima novu inicijativu
Otac World Wide Weba ima novu inicijativu (Screenshot YouTube)
Više o

pravo na privatnost

,

Tim Berners Lee

,

sigurnost na internetu

,

povelja o pravima na internetu

Tim Berners-Lee, znanstvenik koji je prije 25 godina izumio globalni sustav međusobno povezanih računalnih mreža poznatiji kao World Wide Web kaže kako je potrebno poveljom jamčiti temeljna prava u virtualnom svijetu.

Pitanja privatnosti i sloboda na webu postala su tema nakon što je američki zviždač Edward Snowden prošle godine objavio kako američka vlast sustavno nadzire internetski i telefonski promet.

Optužbe da američka služba za nacionalnu sigurnost (NSA) zloupotrebljava Google, Facebook, Skype i druge mreže kako bi prikupljala privatne podatke korisnika prisilile su predsjednika Baracka Obamu da u siječnju najavi reforme kojima bi se ograničio program NSA i zabranilo prisluškivanje lidera prijateljskih zemalja i saveznika SAD-a.

Berners-Lee kazao je kako je vrijeme za djelovanje i upozorio da rastući nadzor i cenzure u zemljama poput Kine prijete budućnosti demokracije.

'Hoćemo li nastaviti ovako i dozvoliti vladama da uvode sve više i više kontrole, sve više i više praćenja?', upitao je na BBC radiju.

'Ili ćemo donijeti nešto poput Magna Carte za internet i kazati da je on zapravo sada važan i toliko je dio naših života da se izjednačava s ljudskim pravima?', upitao je referirajući se na britansku povelju iz 1215. kojom su feudalci zaštitili svoja prava i ograničili kraljevsku vlast.

Iako dozvoljava da države moraju imati mogućnosti boriti se protiv kriminala koji zloupotrebljava internet pozvao je na veći nadzor nad špijunskim agencijama i bilo kojom organizacijom koja prikuplja podatke privatnih osoba.

Berners-Lee je zajedno s World Wide Web konzorcijem pokrenuo akciju u kojoj se poziva ljude da u svojim državama tijekom godine ustrajavaju na donošenje povelje o slobodama na internetu.

13.03.2014. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno