« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SINDIKAT METALACA:

Traži se odgoda privatizacije brodogradilišta i prijeti štrajkom

Sindikat poručuje kako nije vrijeme za privatizaciju te da će škverani, ukoliko ne dobiju zakašnjele plaće, krenuti u opći štrajk

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jadran Babić/CROPIX)
Više o

brodogradilišta

,

Sindikat metalaca

,

privatizacija brodogradilišta

,

3. maj

,

Vedran Dragičević

Sindikat metalaca Hrvatske danas je od Vlade zatražio odgodu privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Nije vrijeme za prodaju brodogradilišta jer je stanje u brodogradnji dramatično, poručio je Vladi predsjednik sindikata Vedran Dragičević.

U 3. maju više nemaju novca za plaće, u Trogiru i Splitu upitne su plaće za slijedeći mjesec, likvidnost je potpuno srozana, a 11.500 radnika u brodogradnji živi u strahu, tako da sindikati razmišljaju o povlačenju svojih predstavnika iz povjerenstava za privatizaciju pojedinih brodogradilišta, poručio je Dragičević. Ako 2.800 radnika 3. maja do petka ne dobije plaće, sindikat će u utorak održati sastanak na kojem će odlučiti o daljnjim akcijama, a u obzir dolaze i opći štrajk te dolazak radnika na prosvjed u Zagreb, najavili su iz sindikata.

U ovakvoj situaciji Vlada bi trebala odgoditi privatizaciju brodogradilišta na nekoliko mjeseci, kako bi pripremila ozbiljnu privatizaciju koja neće završiti kao u splitskoj Željezari, predlaže Dragičević. Kroz to vrijeme treba pronaći model za privremeno financiranje brodogradnje i smanjiti broj zaposlenih za 1.500 radnika koji bi otišli prirodnim putem i uz pomoć otpremnina, pa će se osigurati povoljniji uvjeti za pronalaženje kupaca, rekao je Dragičević.

Dragičević je poručio kako će za Hrvatsku biti puno skuplje ako joj propadne brodogradnja, a Sindikat metalaca neće dozvoliti da padne ijedno brodogradilište jer će tada 'domino-efektom' pasti i ostali. Ako se privatizacija ipak provede kako je Vlada odlučila, sindikat će eventualnim kupcima ponuditi socijalni sporazum koji bi ih obvezivao da osiguraju nastavak djelatnosti i ulaganje u razvoj brodogradnje, te 25 posto plus jedna dionica za radnike, odnosno kontrolni paket na barem pet godina. Premijerki Kosor i čelnicima Ministarstva gospodarstva predložen je sastanak u roku dva do tri dana, na kojem bi raspravili sindikalne prijedloge.

Izvor: Hina

14.07.2009. 15:08:51
Novi komentar
nužno
nužno