« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RELAX

Traže se opušteni poduzetnici

Strahujete li svakog dana za svoj posao i nadzirete li baš svaki, i najmanji dio poslovanja, nećete daleko dospjeti

Imate li i vi sindrom
Imate li i vi sindrom "sokol-nadgledanja"? (Deviantart)
Više o

posao

,

poduzetnik

,

biznismen

Pokrenuli ste nešto svoje i postali poduzetnik... Prvi korak riješen. Kroz neko vrijeme, posao je krenuo i više jednostavno ne stižete sami obavljati sve segmente poslovanja... Gdje naći kvalitetne suradnike? Napokon, pronađete kvalitetnog suradnika, kojeg možete i outsourcati (znači, nema doprinosa na plaće i sl.), cijena vam je prihvatljiva, ali... Nikako da se opustite jer vam se po glavi vrti:

-hoće li ta osoba "povući" kako treba?
-hoće li raditi sve kako sam ja zamislio/la?
-hoće li dati sve od sebe, kao što ja dajem?
-hoće li me to osloboditi briga?
-hoću li zaraditi?

Hoću li, neću li....previše pitanja i strahova...

Često imam prilike upoznavati male i srednje poduzetnike, vlasnike raznih zanimljivih obrta, poduzeća i sl. Mnogi od njih, iako imaju novaca, nemaju hrabrosti napraviti sljedeći veliki korak - npr.unajmiti profesionalne promotore, čije usluge trebaju. A ako to i učine, onda nikako da se opuste od sindroma "sokol nadgledanje"... I onda se vrte u krug od previše posla i premalo vremena za nove projekte i pregovore, koji bi im donijeli dodatne poslove i željeni profit.

Mudri ljudi davno su rekli: "Ako misliš biti direktor svoje tvrtke, onda se počni tako i ponašati. Za poslove koje ne stižeš odraditi, unajmi kvalitetne ljude i vrijeme koje bi inače proveo u obavljanju detalja, potroši na traženje novih prilika, poslova, klijenata, projekata..." Najvažnije od svega, treba naučiti opustiti se, čak i ako (još) ne zarađujete milijune...
Strahujete li svakog dana za svoj posao i nadzirete li baš svaki, i najmanji dio poslovanja, nećete daleko dospjeti. Na kraju će vam samo trebati puno više vremena, živaca i novaca, da biste dospjeli tamo gdje želite.

Za sve sposobne, pametne i opuštene poduzetnike...prst gore! :)

Više tekstova potražite na stranici poduzetnicauhrvatskoj.blog.hr

Piše: Martina Kocijan
03.12.2010. 16:25:00
Novi komentar
nužno
nužno