« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
RJEŠENJE NA VIDIKU?

Tračak nade za Grčku: Financijeri zadovoljni rezovima

"Blizu smo rješenja. Ako netko ne dođe s nekom zamisli koja bi potkopala cijeli dogovor, prihvatit ćemo ga u ponedjeljak", zaključak je sastanka ministara financija EU

Fotografija vijesti
Više o

grčka kriza

,

grčki dug

,

kriza eurozone

Atena je učinila mnogo na provođenju rezova koje su tražili međunarodni kreditori, zbog čega je paket pomoći vrijedan 130 milijardi eura sve izgledniji, prenosi Hina.

Grčkoj vrijeme istječe, piše Reuters, i nužna su joj nova sredstva kako bi izbjegla kaotičan prestanak plaćanja kad joj 20. ožujka na naplatu sjedne 14,5 milijarda eura duga.

Pošto se odustalo od prijedloga da se paket pomoći isplati tek nakon grčkih izbora, kroz sve dublje neslaganje Atene i sjevernih zemalja 17-člane eurozone probio se tračak optimizima. "Blizu smo rješenja. Ako netko ne dođe s nekom zamisli koja bi potkopala cijeli dogovor, prihvatit ćemo ga u ponedjeljak", tako je jedan dužnosnik opisao redoviti sastanak ministara financija EU-a u Bruxellesu.

Glasnogovornik grčke vlade potvrdio je da Grčka u ponedjeljak očekuje od eurozone zeleno svjetlo. Euro je narastao, a europske su se dionice oporavile.

"Bilo koja druga intervencija, bilo kakav novi zahtjev onih koji nam posuđuju novac značit će da se rugaju našoj zemlji", rekao je ministar javnoga reda i nekadašnji EU-ov povjerenik Kristos Papucis i time se donekle složio s gnjevnim riječima grčkoga predsjednika koji je reagirao na njemačke komentare o mogućem grčkom bankrotu. "Neki u Europi zaboravljaju da su iza tih brojeva ljudi", rekao je Papucis. Sindikalni čelnici pozivaju na nove prosvjede u nedjelju "kako bi se odgovorilo onima koji žele njemačku okupaciju Grčke".

Frustracije su eksplodirale u srijedu ka je grčki predsjednik Karolos Papulias, 82-godišnji veteran iz Drugoga svjetskog rata koji se borio protiv nacističke okupacije svoje zemlje, napao njemačkoga ministra financija Wolfganga Schaeublea.

Dok su prosvjednici u ponedjeljak palili zgrade po grčkome glavnom gradu, Schaeuble je Grčku bio nazvao "rupom bez dna" i izrazio sumnju da će se Atena držati i najnovijih mjera koje je parlament baš bio prihvatio.

"Ne dopuštam da g. Schaeuble vrijeđa moju zemlju", rekao je Papulias. "Tko je g. Schaeuble da vrijeđa Grčku? Tko su ti Nizozemci? Tko su ti Finci?"

U konzervativnome listu Eleftheros Typos izašao je tekst pod naslovom "Schaeubleova hunta", podsjećanje na bolno grčko razdoblje u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. stoljeća kad je zemljom vladala vojna hunta.

16.02.2012. 22:17:27
Novi komentar
nužno
nužno