« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
DAN SJEĆANJA

Totalitarni režimi - povijest i budućnost?

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ove se godine obilježava u kontekstu Putinova rata protiv Ukrajine

Lijepe priče... a što je u stvarnosti?
Lijepe priče... a što je u stvarnosti? (Arhiva)
Više o

EU

,

totalitarni režimi

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uveden je slijedom preporuka Europskog parlamenta, koji je 2008. godine usvojio Deklaraciju o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu 2. travnja 2009.

Dana 23. kolovoza 1939. godine potpisan je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim su postignuti javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

U Hrvatskoj se od 2020. 23. kolovoz obilježava kao spomendan pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma.

"Na datum 23. kolovoza odajemo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima u Europi i šire. Danas, na 83. obljetnicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribbentrop, ovaj datum ima poseban značaj. Putin je ove godine vratio strahote rata u Europu, uz podsjetnik da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo", istaknula je Von der Leyen.

23.08.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno