« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DO KRAJA GODINE?

Toshiba razvija 3D televizore za koje nam neće trebati naočale

Novi Toshibini televizori trebali bi pružiti vrhunski 3D doživljaj, ali bez neugodnog zamaranja očiju posebnim naočalama

3d tv toshiba
3d tv toshiba (Shutterstock/ilustracija)
Više o

Toshiba

,

3D televizor

,

3D

Toshiba, poznati japanski proizvođač elektronike, razvija tehnologiju za 3D televizijske prijamnike za koje posebne naočale neće biti potrebne.

Glasnogovornica kompanije Yuko Sugahara potvrdila je da Toshiba takvu tehnologiju razvija, ali je odbila komentirati izvješće u tamošnjem listu Yomiuri da kompanija nove televizijske prijemnike planira lansirati na tržište prije kraja godine.

Toshibini novi televizori time će prvi u svijetu omogućiti prikaz u 3D tehnici bez posebnih naočala, piše nadalje list Youmiuri. Nova tehnologija uključuje emitiranje slika iz različitih uglova kako bi se stvorila iluzija dimenzije i dubine, i to bez neugodnog zamaranja očiju, piše dalje list.

>> Prvi 3D printer kojeg možemo napraviti sami

Trenutno se na tržištu mogu kupiti 3D televizori koji se mogu gledati samo uz posebne naočale, poput onih proizvođača Panasonic i Sony. Elektroničke kompanije naveliko ulažu u 3D tehnologije za televizore, uzdajući se u sve veći interes kupaca koji su iskusili doživljaj prikazivanja filmova u 3D tehnici, poput velikog filmskog hita "Avatar".

Neki uređaji, poput mobilnih Nintendo igraćih konzola, nude mogućnost 3D slika bez posebnih naočala, no potrebno je ukloniti veće tehnološke prepreke za proizvodnju televizora koje se gleda s daleko veće udaljenosti.

"Mnogi ne žele predugo imati posebne naočale dok gledaju TV, ponajprije oni koji ih moraju staviti povrh redovnih naočala koje nose", kazala je Sugahara. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 15:26:43
Novi komentar
nužno
nužno