« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
krivotvorina

Torinsko platno ne prikazuje Isusa nego Leonarda

Jedna od najvažnijih relikvija kršćanstva vjerojatno je samo srednjovjekovno umjetničko djelo

Torinsko platno
Torinsko platno (Wikipedia)
Više o

Torinsko platno

,

kršćanska relikvija

,

otisak lica Isusa

,

Leonardo

,

da Vinci

Znanstvenici stoljećima pokušavaju dokazati prikazuje li Torinsko platno uistinu otisak lica Isusa Krista.

Platno se nalazi u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu i inspiriralo je dolazak brojnih generacija hodočasnika u Italiju.

Analize stručnjaka iz SAD-a ranije su pokušale dokazati da platno ne prikazuje Isusa, već Leonarda da Vincija koji je svoj lik na platno utisnuo koristeći primitivnu fotografsku tehnologiju.

Lillian Schwartz, grafička suradnica u Školi za vizualne umjetnosti u New Yorku, skenirala je sa svojim timom sporno platno i usporedila dimenzije lica s onima poznatog srednjovjekovnog umjetnika.

"Proporcije lica savršeno se slažu. Sigurna sam da tkanina zapravo prikazuje Leonarda", rekla je Schwartz koja se 80-ih istaknula otkrićem da je Mona Lisa autoportret njenog slikara.

Leonardo da Vinci je tako navodno izradio skulpturu vlastite glave te potom svoje crte lica 'zapržio' na Platno koristeći primitivni fotografski uređaj.

Novo istraživanje provedeno u Italiji ide u prilog američkoj teoriji. Znanstvenici su prvo parom obradili novu tkaninu izrađenu srednjovjekovnom tehnikom, da bi kasnije na nju otisnuli otiske lica identične onima na Torniskom platnu.

Luigi Garlaschelli koji je vodio istraživanje rekao je za La Republicu: "Uspjeli smo tehnikama raspoloživim u srednjem vijeku izraditi kopiju platna. Vjerujemo da je na tom princpu izrađena i krivotvorina platna izložena u Torinu."

Još je prije nekoliko godina otkriveno da je platno nastalo između 1260. i 1390. godine te se s 99-postotnom sigurnošću tvrdilo da je izrađeno oko 1000. godina nakon Krista, odnosno 60-tak godina prije rođenja Leonarda 1452.

Zagovaratelji Leonardove teorije smatraju da je krivotvorina naručena kako bi zamijenila raniju lošiju, također lažnu, verziju Platna koju je posjedovala moćna obitelj Savoy 1453.godine, a koja je tada nestala na 50 godina.

Bilo kako bilo, milijuni vjernika odbijaju prihvatiti teorije zavjere i otkrića znanstvenika te puni vjere pohode crkvu u Torinu i mole se pred relikvijom koja će uskoro ponovno biti izložena.

06.10.2009. 09:39:22
Novi komentar
nužno
nužno