« Iza ogledala
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
STVARNO?

Torinsko platno je original?

Talijanski su znanstvenici pronašli čvrste dokaze koji bacaju sumnju na tvrdnje brojnih skeptika kako je platno u koje je bilo umotano tijelo Isusa Krista krivotvorina iz srednjeg vijeka

Ne, ovo nije lažnjak?
Ne, ovo nije lažnjak? (Arhiva)
Više o

znanstvenici

,

Torinsko platno

,

istina

Torinsko platno izgleda da je prava stvar, a ne krivotvorina iz srednjeg vijeka, kažu znanstvenici s vrlo velikom vjerojatnošću.

Naime, sada se tvrdi, barem talijanski znanstvenici, da je lik muškarca na Torinskom platnu nastao je djelovanjem nadnaravnog bljeska svjetlosti, a ne od strane srednjovjekovnih krivotvoritelja, kako se do sada mislilo, piše Daily Mail.

Talijanski su znanstvenici pronašli čvrste dokaze koji bacaju sumnju na tvrdnje brojnih skeptika kako je platno u koje je bilo umotano tijelo Isusa Krista krivotvorina iz srednjeg vijeka.

Iako još uvijek nisu potpuno sigurni o kakvoj se to svjetlosti radi, znanstvenici tvrde da je vrlo slična ultraljubičastim laserima - tehnologija o kojoj plagijatori srednjeg vijeka nisu mogli ni sanjati.

Ovo važno otkriće prvi je pravi dokaz koji ide u prilog tvrdnji da je otisak na platnu nastao pod utjecajem snažne energije, poput one koja bi se mogla pojaviti za vrijeme Kristova uskrsnuća.

„Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je otisak nastao kratkim i vrlo snažnim naletom UV radijacije, što je ostavilo vrlo karakteristične tragove na platnu", rekli su znanstvenici. „Slika muškara s bradom vrlo je vjerojatno nastala nekim oblikom elektromagnetske energije", stoji u zaključku istraživanja.

Ovi će rezultati zasigurno ponovno pokrenuti raspravu o autentičnosti najpoznatijeg platna na svijetu koja traje već nekoliko stoljeća. Torinsko je platno i jedno od najkontroverznijih relikvija kršćanskog svijeta, budući da na sebi ima otisak muškog tijela s jasno vidljivim ranama na rukama i nogama, koje neodoljivo podsjećaju na one Isusa Krista.

Radiokarbonski testovi provedeni na trima poznatim svjetskim sveučilištima 1988. godine stavljaju datum nastanka platna između 1260. i 1390. godine.

Rezultati tih testova opovrgavani su nekoliko puta, jer je samo platno nekoliko puta popravljano tijekom srednjeg vijeka, što je kontaminiralo uzorak platna.

Jesu li rezultati ovog istraživanja tek početak uvida u nova saznanja o jednom od najmisterioznijih predmeta na svijetu, ostaje za vidjeti.

Vijesti Iza ogledala pratite na našem specijaliziranom Facebook profilu!!!

18.12.2021. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno