« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Topolanek želi posredovati između Slovenije i Hrvatske

Češki premijer za međunarodnu arbitražu, od koje Slovenci bježe kao vrag od tamjana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mirek Topolanek

,

slovenska blokada pregovora

,

posredovanje Hrvatska Slovenija

,

mirenje Hrvatska Slovenija

Hrvatsko-slovenski bilateralni spor moguće je riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili posebnom arbitražnom sudu, izjavio je u srijedu u Strasbourgu češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek.

"To treba ostati bilateralno pitanje i češko se predsjedništvo može uključiti u njegovo rješavanje. Taj se problem može riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili nekom posebnom arbitražnom sudu. Za to će morati postojati dobra volja obiju strana i poteze dviju vlada morat će potvrditi nacionalni parlamenti, što je u prošlosti bilo teško postići", rekao je Topolanek na konferenciji za novinare u Strasbourgu.

Istaknuvši da se to pitanje ne odnosi samo na hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom nego i na ratifikaciju hrvatskog pristupa NATO-u, dodao je da slovenski parlament treba sljedeći tjedan glasovati o ratifikaciji protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku.

"U ovom trenutku najvažnije je ubrzati hrvatske pristupne pregovore, a to nije povezano samo s EU-om nego i s glasovanjem o ratifikaciji pristupa NATO-u", rekao je Topolanek.

"Na prvi pogled to se čini kao jednostavno pitanje razgraničenja na moru, ali, na žalost, to blokira otvaranje nekoliko poglavlja i stoga ne želim predviđati ishod naše moguće buduće misije", istaknuo je Topolanek.

Po diplomatskim izvorima, češko predsjedništvo počelo je razgovore sa svojim europskim partnerima o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom u kontekstu širih europskih političkih tema, želeći čuti njihovo mišljenje o rješavanju pitanja blokade.

Također postoji ideja, navode izvori, da se sazove sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije u nazočnosti njihova češkog kolege.

Gotovo istovremeno je predsjednik susjedne članice EU Tuerk pokušao objasniti Talijanima putem intervjua u Il Piccolu zašto spor ne bi smio završiti na međunarodnoj arbitraži, posluživši se pritom argumentom u stilu Josipa Broza, želeći da se putem svojevrsnog procesa mirenja izbjegne „prevladavanje apstraktnih pravnih načela".

Ova nevjerojatna akrobacija trebala bi uvjeriti međunarodnu zajednicu u slovensku volju za rješenjem problema, iako je više nego očito da Slovenija svim silama izbjegava pravnu soluciju u kojoj nema niti promila šanse za svoje nerealne zahtjeve.

Topolanekova se ideja sigurno neće svidjeti Sloveniji, koja je već ionako prijetila predsjedavajućem EU-a zbog njegovih sličnih izjava i grubo ga pozivala na red.

14.01.2009. 18:40:30
Novi komentar
nužno
nužno