« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVI SRETNI

Topolanek odlazi s dužnosti dva mjeseca prije izbora u Češkoj

Nakon niza gafova u političkom i privatnim životu, Mirek Topolanek će mjesto predsjednika Građanske demokratske stranke prepustiti Petru Nečasu

(Getty Images)
Više o

Mirek Topolanek

,

Jan Fischer

,

Petr Nečas

,

češki izbori

,

ODS

,

ČSSD

Bivši češki premijer Mirek Topolanek rekao je u četvrtak da će podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Građanske demokratske stranke (desni centar), samo dva mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Topolanek je novinarima kazao da će ostavku podnijeti nakon sastanka stranačkog izvršnog odbora 12. travnja.

Predsjedničku dužnost u stranci napušta poslije niza gafova i skandala kojima se izolirao od kolega i naškodio vlastitim izgledima prije izbora.

Kao kandidat za predsjednika vlade na parlamentarnim izborima zamijenio ga je Petr Nečas, konzervativni kandidat čist od bilo kakvih optužbi za korupciju.

Građanska demokratska stranka (ODS) nada se da će Nečas oživjeti njezinu popularnost i smanjiti 13-postotno zaostajanje za Socijalnim demokratima (ljevica).

"Odlučio sam da trebam po svaku cijenu spriječiti dvostruku liniju vođenja stranke prije redovitog stranačkog kongresa (u jesen) i svi moji koraci vode prema tome da Petr Nečas vodi stranku", rekao je Topolanek.

Nečas je pak čekim medijima izjavio kako mu je drago da je Topolanek odstupio svojom voljom, te se sada u stranci mogu u potpunosti posvetiti biračima.

Češku vladu vodio je Jan Fischer godinu dana pošto je Topolanekovoj vladi bilo izglasano nepovjerenje i to u vrijeme češkog predsjedanja Europskom unijom.

Ankete pokazuju prednost Socijalnih demokrata (ČSSD), no nedovoljnu da oni sami sastave vlade te se predviđa da će teško pronaći koalicijske partnere. Neki analitičari nagađaju da bi dvije najveće stranke mogle oformiti veliku koaliciju.

01.04.2010. 13:39:01
Novi komentar
nužno
nužno