« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SERGE BRAMMERTZ:

Topnički dnevnici ostaju neriješeno pitanje

Topnički dnevnici i dalje su neriješeni za glavnog haaškog tužitelja, iako je Hrvatska općenito odgovarala na zahtjeve za rješavanje tog pitanja

Serge Brammertz topnički dnevnici
Serge Brammertz topnički dnevnici (Getty Images)
Više o

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

ICTY

,

hrvatski generali

,

Oluja 1995.

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

tamna tvar

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u petak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci "općenito odgovarala na zahtjeve za pomoć" tužiteljstva, ali da "pitanje nestanka važnih dokumenata iz operacije Oluje 1995. ostaje neriješeno".

"U listopadu 2009. Hrvatska je osnovala međuresorsku radnu skupinu kako bi preuzela administrativnu istragu. Iako je ostvaren opći napredak u kvaliteti razgovora s onima koji su kontaktirani, nije pruženo potpuno objašnjenje o tome gdje bi se mogli nalaziti važni nestali dokumenti", rekao je Brammertz. "Povrh toga ključni smjerovi istrage ostaju neistraženi", dodao je.

>> Pronađeni i objavljeni topnički dnevnici!

Glavni haški tužitelj je kazao kako je "u posljednjih nekoliko tjedana dobio jamstva hrvatskih vlasti da će administrativna istraga biti dodatno proširena, u skladu s preporukama njegova ureda od prije godinu dana".

Brammertz je naglasio da će, dok to pitanje ostaje pred raspravnim vijećem, čekati rezultate tih napora Hrvatske, kako bi vidio je li Hrvatska intenzivirala administrativnu istragu za nestalim dokumentima.

Haški tužitelj od 2008. traži od Hrvatske topničke dnevnike iz operacije Oluje 1995., kao dokazni meterijal na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Neriješeno pitanje dokumenata dovodi u pitanje "punu suradnju" Hrvatske s ICTY-jem što je jedan od uvjeta za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i temeljni pravima, u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om.

Kako navode diplomatski izvori, na temelju razgovora s Brammertzom 14. lipnja u Luxembourgu ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su dopustiti otvaranje poglavlja 23, a "punu suradnju" s Haagom ostaviti kao uvjet za zatvaranje tog poglavlja.

>> Brammertz pozdravio vjerodostojnu istragu o topničkim dnevnicima

Predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a Brooke Anderson u raspravi je izrazila priznanje Hrvatskoj za "suradnju s ICTY-jem i obnovljenu predanost da vjerodostojno nastavi sadašnju istragu i pronađe topničke dokumente iz operacije Oluje, a ako ne može locirati dokumente da istragu provede do kraja".

"Ohrabrujemo hrvatske vlasti da nastave ispitivati dodatne istražne tehnike koje mogu pomoći da se dokumenti dobiju natrag", dodala je američka izaslanica. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 19:20:30
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    18.06.2010. 20:09
    zijev, kladim se da nema topničkih dnevnika da bi ovi licemjeri našli neke druge dnevnike :-P
Novi komentar
nužno
nužno