« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
VRUĆE!!

Toplinski valovi u Europi prijete sušama i požarima

Španjolska je na putu do najviših lipanjskih temperatura, francuski departman zabranio je događanja na otvorenom, suša je pogodila talijanske poljoprivrednike, a vrućine natjerale Europljane da traže hlad i brinu zbog klimatskih promjena

Vruće je čak i psima...
Vruće je čak i psima... (Arhiva)
Više o

vrućina

,

toplinski val

"Danas smo nažalost svjedoci onoga kako će izgledati budućnost", rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Ekstremno visoke temperature koje su se proširile iz sjeverne Afrike na južnu Europu, a očekuje se da će pogoditi Švicarsku i Njemačku ovaj vikend, tipičnije su za srpanj i kolovoz, navodi WMO.

U nekim dijelovima Španjolske i Francuske, temperature su nedavno porasle više od 10 stupnjeva Celzijevih preko prosjeka za ovo doba godine, rekla je Nullis.

Španjolska, Portugal, Mađarska i Srbija također su pogođeni sušom, dok su izvan Europe izdana upozorenja na toplinske valove za gotovo trećinu stanovništva SAD-a ovaj tjedan.

"Kao posljedica klimatskih promjena, toplinski valovi počinju ranije, postaju češći i ozbiljniji zbog koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi koje su na rekordnoj razini", rekla je Nullis.

18.06.2022. 18:54:00
Novi komentar
nužno
nužno