« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SIGURNOST

Top 12 najranjivijih mobitela na hakerske napade

u zadnje vrijeme sve su učestaliji hakerski napadi na smartphone, a najranjiviji su mobiteli koji koriste Googleov operativni sustav Android

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

mobiteli

,

Apple

,

iPhone

,

hakeri

,

HTC

,

smartphone

,

Android

Pomama za pametnim mobitelima je dosegla svoj vrhunac u svijetu, a ni Hrvatska nije pošteđena tehnoloških trendova, pa skoro svaki treći građanin ima neku vrstu smartphonea, bilo da se radi o iPhoneu ili HTC-u.

No, u zadnje vrijeme sve su učestaliji hakerski napadi na ove skupe i svestrane gadgete, a najranjiviji su mobiteli koji koriste Googleov operativni sustav Android.

Stručnjaci iz tvrtke Bit9 koja se bavi kreiranjem antivirusne zaštite napravili su popis 12 mobitela koji su najpodložniji napadima hakera. Iz tvrtke upozoravaju da je Android najranjiviji zbog toga što operateri ne šalju na vrijeme nove zakrpe softvera korisnicima, te da većina mobitela koristi zastarjele inačice operativnoga sustava, poput Android 2.3 Froyoa koji je star 18 mjeseci.

Što se tiče iPhonea, iz Bit9 kažu kako Apple ima punu kontrolu nad slanjem novih inačica iOS-a korisnicima, te tako zaobilaze mobilne operatere koji mogu kasniti u apliciranju sigurnosnih zakrpa. No, stručnjaci kažu kako se mnogi korisnici iPhonea uopće ne obaziru na upozorenja da je njihov softver zastario, te se na taj način nepotrebno izlažu opasnosti od raznih virusa.

Evo popisa 12 najrizičnijih mobitela:

1. Samsung Galaxy Mini           

2. HTC Desire

3. Sony Ericsson Xperia X10

4. Sanyo Zio

5. HTC Wildfire

6. Samsung Epic 4G

7. LG Optimus S

8. Samsung Galaxy S

9. Motorola Droid X

10. LG Optimus One

11. Motorola Droid 2

12. HTC Evo 4G

21.11.2011. 16:54:21
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nocna dostava
    21.11.2011. 17:03
    Problem je jer velika većina korisnika ne zna napraviti update jer uređaj imaju samo iz pomodarstva, a ne potrebe.
  2. avatar
    pero
    22.11.2011. 17:38
    Froyo nije 2.3 nego max do 2.2 za početak.

    druga stvar je da svi mobiteli su osjetljivi ako je software star ili modificiran od nepouzdanog developera.

    najbolje je da svi lijepo idete na www.xda-developers.com pa se malo educirate.......
  3. avatar
    Altazar
    23.11.2011. 02:00
    "Froyo" je 2.2, a 2.3 je "Gingerbread". Nije istina da je Android ranjiv. Ovo je mozda iPhone propaganda. Koristim "LG Optimus One" s ove liste, oko godinu dana, i "rootao" sam ga odmah (da bih uklonio nezeljene, tvornicki instalirane programe), isprobao 200-tinjak aplikacija (naravno, ne sve odjednom jer taj telefon nema dovoljno interne memorije) ali nisam imao nikakvih problema. Imam unutra izvrstan antivirusni program ("Lookout Security & Antivirus") koji nikad nista nije pronasao. Moguce je da postoje virusi koje nije u stanju otkriti ali to je isto moguce i na iPhone uredjajima.
  4. avatar
    Frontalka
    23.11.2011. 07:30
    Poprilična količina bedastoća u jednom tekstu. I nepoznavanja tematike. I slažem se sa perom. Besplatna edukacija na XDA.

    Ali bitno je pisati razloge zašto kupiti novoga "ajfona".
Novi komentar
nužno
nužno