« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

‘Tom Cruise nastupa kao Joseph Goebbels’

Njemački povjesničar usporedio je glumca s nacističkim ministrom

Ugledni povjesničar Guido Knopp pregledao je četiri godine staru snimku govora slavnog glumca pred scijentolozima
Ugledni povjesničar Guido Knopp pregledao je četiri godine staru snimku govora slavnog glumca pred scijentolozima (Reuters)
Više o

Tom Cruise

,

scijentološka crkva

Ugledni njemački povjesničar Guido Knopp usporedio je glumca i člana Scijentološke crkve Toma Cruisea s nacističkim ministrom propagande Josephom Goebbelsom.

- Tom Cruise nastupa kao Goebbels - rekao je za Bild am Sonntag taj stručnjak za Drugi svjetski rat, pošto je pregledao videosnimku na kojoj holivudski glumac govori pred scijentolozima. Na toj snimci koja je nastala prije četiri godine i dostupna je na internetu, Tom Cruise u crnom odijelu, košulji i kravati, naslonjen na mramorni pult s pozlatom i znakom scijentologije, te s ogromnom kartom svijeta za leđima, pita: ‘Trebamo li očistiti ovaj svijet?’. Mnoštvo jednodušno odgovara: ‘Da’.

OPASNA SEKTATom Cruise u crnom odi-jelu, košulji i kravati, naslonjen na mramorni pult ispred znaka scijentologije pita: ‘Trebamo li očistiti ovaj svijet?’. To je njemačkog povjesničara podsjetilo na Goebbelsov berlinski govor iz 1943. godine.

Njemačka se već 10 godina bori sa scijentolozima koje smatraju opasnom sektom.
- Možda je Cruiseov način govora čest u mnogim ‘pokretima buđenja’ u Americi, ali taj prizor svakog Nijemca kojeg zanima povijest podsjeća na neslavni Goebbelsov govor u berlinskoj Palači sportova - ističe Knopp u časopisu. Goebbels je 18. veljače 1943. na tom mjestu povikao: ‘Želite li posvemašnji rat?’, na što je mnoštvo u transu jednoglasno potvrdno odgovorilo.

Njemačka se već deset godina bori sa scijentologijom koju je 1954. utemeljio Amerikanac Ron Hubbard, pisac znanstvene fantastike. Za razliku od SAD-a, u Njemačkoj je ne priznaju kao crkvu, već je optužuju da je opasna sekta. Mnogi smatraju da je ljubav Toma Cruisea prema scijentologiji otišla predaleko, osobito nakon što se pojavio video u kojem jedan od najbolje plaćenih  glumaca današnjice govori o scijentološkim načelima, učenjima i planovima.

Video u kojem Cruise fanatično iznosi nebuloze u kratkom je vremenu obišao svijet, prenosi Index.hr., a američki scijentolozi učinili su sve kako bi ga uklonili s interneta, no nisu uspjeli. Iako video više nije dostupan, internetom kruži montaža s najzanimljivijim izjavama Toma Cruisea kojima dokazuje da je izgubio doticaj sa stvarnošću. ‘Scijentolozi su gospodari uma’, i ‘možemo rehabilitirati kriminalce’ samo su neke od izjava kojima je pokazao da su njegovi i stavovi sekte koju tako gorljivo zastupa vrlo definirani i po mnogima skandalozni. Video se pojavio nekoliko dana nakon izlaska njegove neautorizirane biografije autora Andrewa Mortona koji tvrdi da je Suri Cruise zapravo kći začetnika scijentologije Rona Hubbarda.

Piše: HINA/MEX
21.01.2008. 21:32:39
Novi komentar
nužno
nužno