« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Todorić: Cijene pale 3% od siječnja

Budući da se poslodavci i sindikati nisu dogovorili, Vlada će predložiti svoj Zakon o minimalnoj plaći

Poslodavci su predsjedniku države i Vlade uručili Bijelu knjigu
Poslodavci su predsjedniku države i Vlade uručili Bijelu knjigu (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

cijene

,

minimalac

,

Ivica Todorić

,

minimalna plaća

Zagreb • Hrvatski gospodarstvenici uručili su jučer premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Stjepanu Mesiću Bijelu knjigu Hrvatske udruge poslodavaca, u kojoj poslodavci iznose svoja očekivanja i daju prijedloge nužnih reformi.

Ovogodišnji Dan poduzetnika, održan u zagrebačkom hotelu Westin, prošao je bez polemičkih tonova između vodećih poslodavaca i visokih hrvatskih dužnosnika, čak je i predsjednik Stjepan Mesić bio neuobičajeno blage retorike.

Euroatlantske integaracije

- Na krizu hrvatskog gospodarstva, koja je dijelom posljedica poremećaja u svijetu, treba odgovoriti organiziranom politikom koja će spriječiti najavljeni rast cijena, a istodobno u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati domaću proizvodnju i životni standard građana - kazao je predsjednik.

Pritom je upozorio kako je u Hrvatskoj udio države u BDP-u među većima u svijetu i upravo tu treba najprije tražiti rješenje.

- Uz poslove ‘popravljanja’ države, što je obuhvaćeno pregovorima s EU, država se mora hitno angažirati i na rezanju korijena inflacije i poboljšanju položaja izvoznika - istaknuo je Mesić. Sve to vrlo je važno u trenutku približavanja Hrvatske Europskoj uniji, da bi hrvatski građani pri ulasku bili barem približno ravnopravni građani Unije, ‘a ne samo siromašni rođaci iz daleke provincije’, poručio je Mesić.

Bijela knjigaBijela knjiga sadrži skup prijedloga, očekivanja, prioriteta i nužnih reformi za očuvanje i poboljšanje konkurentnosti  hrvatskog gospodarstva. Za razliku od prošlih godina kada su nudili konkretnu platformu za reforme, HUP-ovci se ovaj put ne obraćaju s gotovim rješenjima nego nude tek općenite sugestije.  

I premijer Ivo Sanader je istaknuo gospodarski značaj euroatlantskih integracija, ulaska u NATO i EU.

- Hrvatske tvrtke moći  će uspješnije konkurirati na natječajima na kojima su dosad posao dobivale tvrtke iz zemalja članica NATO-a. Drugi je pak aspekt taj da za sve domaće i strane poduzetnike i sve ulagače u hrvatskog gospodarstvo članstvo u NATO-u znači dodatnu sigurnost, nekad možda i važniju od bankovne garancije - naglasio je premijer.

Zakon o minimalnoj plaći

Nakon što se poslodavci i sindikati nisu uspjeli dogovoriti, Vlada će na sebe preuzeti odgovornost donošenja prijedloga zakona o minimalnoj plaći, najavio je premijer.

- To se nije dogodilo i Vlada će, kao što je to uobičajeno svugdje kada se ne postigne bipartitni dogovor, preuzeti odgovornost te će uz konzultacije i s jednim i drugim partnerima, do 1. svibnja predložiti Zakon o minimalnoj plaći Hrvatskom saboru - kazao je Sanader i istaknuo da ‘pritom neće biti zadovoljni svi, ali je to uloga izvršne vlasti’.

Počasni predsjednik HUP-a Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, pohvalio je Vladu i zahvalio premijeru na odličnom vođenju države prema EU i NATO-u i uspostavi dobrih odnosa sa susjedima.

Todorić je iznio najnovije informacije o inflaciji, koje, kako kažu u Agrokoru, prate konstantno. Prema njegovim riječima, rast cijena jučer je bio smanjen 2,9 posto u odnosu na cijene od siječnja. (METRO) 

17.03.2008. 22:25:54
Novi komentar
nužno
nužno