« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina

Tlo Marsa možda ipak nepogodno za život

Perklorati bi mogli biti presudni faktor mogućeg naseljavanja Marsa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA/AFP)
Više o

Mars

,

NASA

,

phoenix

,

perklorat

NASA-ina svemirska letjelica Phoenix otkrila je prisutnost kemijski reaktivne soli u tlu Marsa, što, potvrdi li se ta informacija, umanjuje mogućnost postojanja potencijalnog života na Crvenom planetu, suprotno ranijim vjerovanjima.

Naime, znanstvenici su ranije izvijestili kako je tlo na sjevernom polu Marsa slično onom u dvorišnim vrtovima na Zemlji u kojima mogu rasti biljke poput šparoge, zelenog graha i repe. No, preliminarni rezultati drugog laboratorijskog testiranja pokazuju postojanje perklorata, visoko oksidirajuće soli, koja može uzrokovati jalovo tlo.

"Prvo testiranje pretpostavljalo je nešto slično zemaljskoj soli, dok su daljnje analize otkrile nezemaljske sastojke u kemijskom sastavu soli", izjavio je u ponedjeljak šef tima znanstvenika Sveučilišta u Arizoni Peter Smith.

Na Zemlji, perklorat je kontaminirajuća tvar koja može biti prirodna ili je može napraviti čovjek, a nekada se nalazi u tlu i podzemnim vodama. Glavni je sastojak krutog raketnog goriva i može ga se naći u pirotheničkim sredstvima i drugom eksplozivu.

Nije poznato kako se perklorat formirao na Marsu niti koliko ga tamo ima.

Američka svemirska letjelica Phoenix, koja je na Mars sletila 25. svibnja, kemijskim je eksperimentima otkrila sol u tlu Marsa, a prvo je testiranje pokazalo da je tlo neznatno alkalno te da sadrži hranjive tvari poput magnezija, natrija, kalija i klora, koje su nužne za život. No, drugo je testiranje otkrilo visoko reaktivni perklorat.

Znanstvenici žele potvrditi svoje rezultate, budući da drugi Phoenixov instrument, onaj koji peče i usisava uzorke tla, nije otkrio perklorat tijekom obilaska u nedjelju.

Geolog na Brownovom Institutu Jihn Mustard, koji ne sudjeluje u misiji, kazao je kako sudove o potencijalima tla da podrži neki oblik života treba uzimati s rezervom sve dok se ne pribave i analiziraju svi potrebni podaci.

"No, na prvi pogled, to je reaktivni sastojak, koji se obično ne smatra sastojkom potrebnim za život", kazao je Mustard. (HINA)

05.08.2008. 21:58:13
Novi komentar
nužno
nužno