« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
LIKOVI

Tko su ministri u Vladi Tima Oreškovića

Najčudnija Vlada u hrvatskoj povijesti izgleda prilično frankenštajnski, no kako je to jedina koju trenutno možemo imati, možemo se samo moliti da barem nešto naprave kako treba

Orešković je skupio Vladu ... kakvu, vidjet ćemo
Orešković je skupio Vladu ... kakvu, vidjet ćemo (Arhiva)
Više o

Zdravko Marić

,

Bernardica Juretić

,

Davor Romić

,

Tomislav Karamarko

,

Božo Petrov

,

Josip Buljević

,

Miro Kovač

,

Tomislav Panenić

,

Ante Šprlje

,

Dubravka Jurlina Alibegović

,

Nada Šikić

,

Darko Horvat

,

Oleg Butković

,

Anton Kliman

,

Slaven Dobrović

,

Lovro Kuščević

,

Mijo Crnoja

,

Predrag Šustar

,

Zlatko Hasanbegović

,

Tomislav Tolušić

Prvi potpredsjednik Vlade bit će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok će čelni čovjek MOST-a Božo Petrov biti potpredsjednik Vlade. 

Za ministra financija odabran je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, a ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a. Za ministra gospodarstva predlaže se Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.

Ministarstvo poduzetništva i obrta trebao bi preuzeti Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.

Za ministra poljoprivrede predložen je Davor Romić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik.

Ministrom zdravlja trebao bi postati Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar,  regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica  Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

DUBRAVKA JURLINA ALIBEGOVIĆ, ministrica uprave: Ravnateljica je Ekonomskog instituta gdje je naslijedila Sandru Švaljek početkom 2013. godine. Jurlina Alibegović već ima iskustva s radom u Vladi s obzirom da je bila zamjenica ministra u Račanovoj vladi i to u resoru Ministarstva znanosti i tehnologije. Jurlina Alibegović dolazi iz kvote MOST-a. Najavljuje donošenje sveobuhvatnog plana za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju te daljnje smanjivanje neporeznog opterećenja kako bi se pridonijelo povećanju konkurentnosti poslovnog sektora.

"Najveće su promjene potrebne u strukturi državnog proračuna radi smanjenja visokog proračunskog deficita i stavljanja pod kontrolu visoke razine javnog duga", smatra nova ministrica u Vladi Tihomira Oreškovića.

DAVOR ROMIĆ, ministar poljoprivrede dolazi iz kvote MOST-a. Romić je rođen u Metkoviću, a diplomirao je i doktorirao na Agronomskome fakultetu gdje je u dva mandata bio i dekan. mediji su više puta pisali o nepotizmu na njegovom Fakultetu, što je on odlučno odbacivao. Autor je niza udžbenika

SLAVEN DOBROVIĆ, ministar je zaštite okoliša i dolazi iz kvote MOST-a, a rođen je u Zadru. Sveučilišni je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Glavna područja znanstvenog interesa uključuju područje voda (napredni oksidacijski procesi, dezinfekcija te obrada brodskih balastnih voda) i zaštita okoliša, posebno razvoj i primjena ekološki zasnovanih sustava gospodarenja otpadom. Od siječnja 2010. imenovan je voditeljem Katedre za inženjerstvo vode i okoliša Fakulteta. Oženjen je, otac sedmero djece. 

ANTE ŠPRLJE, ministarstvo pravosuđa dolazi iz Metkovića i naravno iz kvote MOST-a. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 2002. godine. Imenovan je sucem Općinskog suda u Metkoviću i to prije samo dvije godine.   

TOMISLAV PANENIĆ, ministar je gospodarstva i dolazi iz kvote MOST-a. Rođen je u  Nurtingenu u Njemačkoj a načelnik je općine Tompojevci. Predsjednik je mreže za ruralni razvoj. Od 2007. do 2010. bio je vukovarsko-srijemski koordinator programa Svjetske banke pri Ministarstvu regionalnog razvoja. Poznato je kako pripremio više od 50 projekata vrijednih preko 100 milijuna kuna koji su financirani iz fondova Europske unije, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija.

OLEG BUTKOVIĆ, dipl. ing., gradonačelnik Grada Novi Vinodolski, a sad novi ministar prometa rođen je 4. svibnja 1979. godine u Rijeci. Oženjen je, otac je jednog djeteta. Na Pomorskoj školi u Bakru maturirao je 1998. godine, a 2001. godine završio je višu, a 2002. stekao je visoku stručnu spremu na Pomorskom fakultetu u Rijeci - smjer nautika. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci 2004. godine je znanstveni novak, a 2008. godine upisao je doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Godine 2004. postao je predsjednik HDZ-a u Novom Vinodolskom, a 2005. godine izabran je za gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog. Godine 2009., u drugom mandatu izabran je na neposrednim izborima za gradonačelnika Grada Novi Vinodolski. Godine 2012. izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Primorsko - goranske županije. Iste godine izabran je za člana Predsjedništva HDZ-a, člana Središnjeg odbora HDZ-a, člana Predsjedništva Nacionalnog vijeća HDZ-a te za predsjednika Odbora za promet, pomorstvo i veze.

Radi na ulaganjima u infrastrukturu Grada, izgradnji i rekonstrukciji ribarske luke u Klenovici, razvijanju poduzetničkih zona i planira izgradnju sportske dvorane. Otkad je Oleg Butković gradonačelnik, Grad Novi Vinodolski dobio je visoka međunarodna i državna priznanja: Srebrni cvijet Europe, europsku nagradu za odgovorni turizam, Plavi cvijet, nagradu za najljepši turistički centar i Korzo Hrvatskih branitelja. Govori engleski jezik, a služi se talijanskim i njemačkim jezikom. Hobiji su mu boćanje, nogomet, kartanje, čitanje političke i filozofske tematike.

Na parlamentarnim izborima 8. studenog 2015. godine izabran je za zastupnika HDZ-a u Hrvatski sabor.

DARKO HORVAT, predsjednik međimurskog (županijskog) HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva).

Horvat je rođen je 28. rujna 1970. i živi u Donjoj Dubravi. Prije nekoliko godina bio je ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Inače je diplomirani inženjer elektrotehnike.

TOMISLAV TOLUŠIĆ, MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU, rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici.

Odrastao je i školovao se u Slatini i Virovitici. Gimnaziju Petar Preradovića u Virovitici završio je 1997. godine nakon čega upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Na istom fakultetu 2003. stječe zvanje diplomirani pravnik. 2006. godine završava Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe, a u 2007. godini stažira u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji kao stipendist Robert Schuman fondacije.

U lipnju 2003. godine zapošljava se kao vježbenik u Uredu državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji na poslovima u uredu za imovinsko-pravne odnose. Od listopada 2004. do ožujka 2008. godine radi kao stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose u Gradu Virovitici.

U ožujku 2008. godine postaje župan Virovitičko-podravske županije. Na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine prvi put je neposredno izabran na mjesto župana, a u svibnju 2013. godine osvaja i drugi mandat na mjestu župana Virovitičko-podravske županije. U rujnu 2013. postaje predsjednik Hrvatske zajednice županija, udruge koja okuplja sve hrvatske županije.

BERNARDICA JURETIĆ, MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE, Najpoznatija časna sestra devedesetih godina koja se, međutim 2001. godine vratila u svjetovni život, i danas je, kao i u počecima svoga javnog djelovanja, angažirana u borbi protiv bolesti ovisnosti.

Utemeljiteljica terapijskih zajednica "Susret" te je kao takva tijekom više desetljeća pomogla, po gruboj procjeni, najmanje dvije tisuće ljudi da se nakon pakla droge vrate u normalan život.

Otvorila je centar "Bernardica s vama", gdje nudi i usluge sudskog tumača za talijanski, dnevnog boravka za starije osobe  te kao magistrica psihologije pomaže osobama svih dobi u različitom spektru poteškoća, uključujući i onih u seksualnom životu.

ANTON KLIMAN iz Vodnjana, MINISTARSTVO TURIZMA, dopredsjednik istarskog HDZ-a i saborski zastupnik  HDZ-a iz Istre bio je najveći donator HDZ-ove izborne kampanje iz Istre. On je osobno donirao 2.000 kuna, a njegova tvrtka Barbariga nova d.o.o. iz Vodnjana, koja se bavi ugostiteljstvom, još 10.000 kuna. Do sada se bavio poduzetništvom i stranački se nije isticao u javnosti.

MIJO CRNOJA, novi ministar branitelja već danima zaokuplja pažnju javnosti idejama o objavi registra agresora na Hrvatsku, kao i objavi registra izdajica nacionalnih interesa. Njega je za ministra predložio Odbor za branitelje HDZ-a i zajednica branitelja Gojko Šušak.

Crnoja ima 47 godina, rođen je u Jajcu u BiH, a odrastao je u Đakovu. Crnoja je diplomirani novinar i inženjer prometa, a kao dragovoljac Domovinskog rata aktivno je sudjelovao u obrani Hrvatske i BiH. Vodio je službe sigurnosti u veleposlanstvima u Mostaru i Albaniji. Ima pet vojnih odličja, a od lipnja 1992. do rujna 1993. bio je bojovnik HVO

ZDRAVKO MARIĆ rođen je 1977. godine u Slavonskom Brodu, a u novoj će Vladi biti na čelu Ministarstva financija. Novo radno mjesto Mariću ne bi trebalo biti potpuna novost jer je on već 2008. godine vršio dužnost Državnog tajnika i pomoćnika ministra u istom ovom ministarstvu na čijim stranicama (još uvijke) postoje njegovi biografski podaci.

Po zanimanju je doktor ekonomske znansoti, a karijeru je počeo kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Iz državne uprave odlazi u Agrokor gdje je radio u timu za strategiju i tržišta kapitala. Kad ne radi Marić se voli baviti sportom, u prvom redu tenisom.

LOVRO KUŠČEVIĆ, novi HDZ-ov ministar graditeljstva, predsjednik je HDZ-ovog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te načelnik Općine Nerežišća na Braču.

ZLATKO HASANBEGOVIĆ, novi je ministar kulture. Rođen je u Zagrebu 1973. godine. Doktorirao je povijest za zagrebačkom Filozofskom fakultetu i radi kao znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predsjedniko je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Hasanbegović je pažnju javnosti izazvao u svibnju 2015. godine kad je u emisiji Otvoreno rekao kako antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava.

NADA ŠIKIĆ vodit će Ministarstvo rada i Mirovinskog sustava a dolazi iz kvote HDZ-a. U tojstranci bila je na čelu odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku. Zaposlena u HZMO i to kao načelnica Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu.  

MIRO KOVAČ vodit će Ministarstvo vanjskih poslova. Doktor je međunarodnih odnosa i donedavno hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Ima iskustva u Vladi s obzirom da je bio pomoćnikom ministra vanjskih poslova i to 2004. godine.  U HDZ-u je međunarodni tajnik nakon što je preko noći smijenjen Davor Stier.

"Nastaviti s izgradnjom transatlantske i europske suradnje, kao i odnosa s jugoistočnim susjedstvom, u prvom redu preko partnerskih i sestrinskih stranaka. Kada se dođe na vlast, treba i na tom planu biti maksimalno pripremljen", najavio je Kovač. Oženjen, troje djece.

DARIO NAKIĆ vodit će Ministarstvo zdravlja. Rođen je u Šibeniku, a od 2009. godine ravnatelj je Opće bolnice Zadar, no smijenjen je u listopadu 2012. godine. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je nadzor nad zakonitošću rada, primjenom i izvršavanjem zakona, drugih propisa i općih akta u Općoj bolnici Zadar, a nadzorom su uočene brojne nepravilnosti i odstupanja. Nakić je tvrdio da ne zna zbog čega je smijenjen. Oženjen, dvoje djece. 

PREDRAG ŠUSTAR vodit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja a dio svog obrazovanja stekao je u inozemstvu i to na studijima filozofije. Najprije Universita' degli Studi di Pisa, onda Universita' degli Studi di Padova. Boravio je i na Columbia University u New Yorku u okviru doktorskog studija u Padovi. Od prosinca 2003. stalno zaposlen na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje je dekan u dva mandata. Bio je kandidatom Hrvatskih laburista za gradonačelnika Rijeke. Predstavljao se kao pobornik lijevog centra kojem SDP nije dovoljno lijevo da bi odjednom prešao u HDZ gdje se od nedavno predstavlja kao katolik i demokršćanin.  

JOSIP BULJEVIĆ, diplomirao je novinarstvo 1995. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Iste godine započinje karijeru u Službi za zaštitu ustavnog poretka radeći na operativnim poslovima do 2000. godine kada prelazi u Protuobavještajnu agenciju gdje će 2004. godine postati pomoćnik ravnatelja.

Od 2006. do 2008. godine obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije.

Ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije imenovan je 2008. godine, a od 2012. do 2013. prelazi u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. 2013. godine imenovan je generalnim konzulom RH u Los Angelesu.

Buljević je većinu karijere proveo u obavještajnom aparatu, a po pobjedi Ive Sanadera postao je visoki operativac POA-e gdje je izbila velika afera kad su u javnost izašle informacije kako je svojim podređenima naredio da pokušaju nagovoriti ili ucijeniti nezaposlenu novinarku Helenu Puljiz da za njihov račun špijunira svoje kolege i političare, posebno tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

Zbog te afere morao je otići ravnatelj POA-e Joško Podbevšek, ali Buljeviću to nije naškodilo. Dočekao je novog šefa, Tomislava Karamarka, čije imenovanje je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić rado potpisao. Jedno od najvećih dostignuća POA-e u tim godinama bilo je hvatanje Ante Gotovine. POA je u međuvremenu postala SOA, a s odlaskom Karamarka u ministarsku fotelju Buljević je postao njen ravnatelj gdje će ostati do 2012. godine kad ga Milanović šalje za generalnog konzula u Los Angeles.

Nakon diplomatske službe Buljević je početkom prošle godine preuzeo mjesto savjetnika za sigurnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

VLAHO OREPIĆ, koji će voditi MUP, rođen je u Konavlima 6. studenog 1968. godine., a živi u Pločama. Postao je poznat tijekom višegodišnje borbe protiv gradnje Termoelektrane na ugljen u Pločama.  Predsjednik je Udruge građana "Škanj" i iznimno cijenjen u lokalnoj sredini na jugu Hrvatske. Orepić je bio prvi zapovjednik Ratne  luke u Pločama, imenovan 8. prosinca. 1991 godine. Iz MOST-a kažu kako je morao napustiti vojsku nakon borbe protiv izgadnje termoelektrane.

Orepić je završio Zapovjedno stožernu školu "Blago Zadro" u Zagrebu, smjer pomorstvo. Na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku stekao je zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa - smjer Nautika, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu stekao je zvanje višeg sportskog trenera.

Više je puta odlikovan različitim medaljama i spomenicama. Nakon završetka rata sredinom 1996. godine obavljao je posao izvjestitelja za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, a potom je zasjeo na dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug.

Osim političkog aktivizma, Orepić je poznati i po zalaganju za sport. U travnju 2014. izabran je za dopredsjednika Županijske zajednice športova. A 2007. godine obnašao je dužnost predsjednika Zajednice sportskih udruga grada Ploča.

21.01.2016. 14:03:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ruza Kasapovic
    22.01.2016. 11:02
    vekika podrska svim imenovanim ministrma i uspjesan rad.BOG
Novi komentar
nužno
nužno