« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Tko je ovdje lud: Je li i vama ova mlada žena predebela?

Filmski su kritičari uputili puno otrovnih strelica prema Jennifer Lawrence, koja igra naslovnu ulogu u Igrama gladi, i to zbog njenog "predebelog" izgleda

Fotografija vijesti
Više o

pretilost

,

Igre gladi

,

The Hunger Games

,

Jennifer Lawrence

Unatoč tomu što su „Igre gladi" pomele kinoblagajne u SAD-u i ostatku svijeta, američki su filmski kritičari gotovo jednoglasno odlučili kako je glumica Jennifer Lawrence, koja utjelovljuje Katniss Everdeen, naprosto predebela za tu ulogu.

Kritičari tvrde kako 21-godišnja Jennifer još uvijek na sebi ima previše „dječjeg sala", dok bi istovremeno njezin lik Katniss trebao biti pothranjen, budući da živi u postapokaliptičnom svijetu u kojem hrana nije dostupna u svakom supermarketu.

Kritičar Todd McCarthy iz Hollywood Reportera rekao je da lik koji živi u siromašnoj rudarskoj regiji ne bi mogao imati tako bucmastu liniju. S njime se slaže i Andrew O'Hehir, koji smatra da je to ozbiljan problem koji potkopava uživanje u filmu. Isto tvrdi i Justin Chung iz Varietya, upozoravajući na to da njena linija čini ostatak priče manje realističnim.

Najdalje u kritici odlazi Jefferey Wells iz Hollywood Elswhere magazina, koji vrlo seksistički i vrlo direktno naziva glumicu „djevojkom širokih kostiju", što je vrlo česti način da u SAD-u nekoga nazovete debelim, ali to učinite politički korektno.

Vrijedi napomenuti da je među brojnim kritičarima izgleda glavne glumice samo jedna jedina žena, Manohla Dargis iz New York Timesa, koja smatra kako je Jenniferina ženstvena figura zasigurno zamamna mnogim muškarcima, ali da jednostavno ne pristaje postapokaliptičnom filmu.

Ipak, ovakve su filmske kritike izgleda glavne glumice naišle na brojne kritike u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Ono što je većini ljudi na prvi pogled jasno jest da je Jennifer Lawrence po svim razumnim kriterijima mršava mlada žena. Unatoč tomu što njezino tijelo ne djeluje izgladnjelo, ono je vitko, fit i tanko - savršeno za ulogu profesionalnog lovca koju igra u filmu.

Većina kritičara očigledno ne razumije da na naš izgled ne utječe isključivo količina hrane koju konzumiramo, već i brojne druge stvari, poput genetike.

Kako piše magazin Slate, sama činjenica da netko živi u svijetu gdje su kalorije dostupne na svakom koraku ne znači da će svi biti pretili, a isto vrijedi i u obrnutom slučaju. Isto tako, zanimljivo je primjetiti kako su kritičari potpuno zanemarili „neprirodan" izgled muških likova, koji su u svijetu gladi nekim čudom uspjeli svi izgledati nabildano.

Sve ovo izrečeno može itekako biti razlog za zabrinutost, budući da su upravo glumice i likovi u ovakvim filmovima često uzor mladim djevojkama diljem svijeta. Kakvu im poruku šaljemo ako objektivno mršavu ženu proglasimo predebelom?

Nadajmo se da će na kraju razum ipak prevladati.

29.03.2012. 08:49:00
Novi komentar
nužno
nužno