« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
rasprava

Tko je Mona Lisa?

Talijanski povjesničar pokrenuo je nove diskusije o identitetu djevojke na Leonardovoj slici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Mona Lisa

,

Leonardo

,

da Vinci

Talijanski povjesničar Roberto Zapperi tvrdi da slika Leonarda da Vincija "Mona Lisa" ne predstavlja suprugu firentinskog trgovca kao što se općenito misli.

Povjesničar se u razgovoru za njemački Sueddeutsche Zeitung poziva na zabilješku o susretu Leonarda da Vincija i kardinala Louisa Aragonskog koju je sastavio njegov tajnik. Prigodom kardinalova posjeta imanju Clos Luce, posljednjem prebivalištu Leonarda da Vincija, ovaj mu je pokazao "brojne rukopise, ali samo tri platna".

"Jedno od njih trenutno je izloženo u Louvreu", tvrdi istraživač.

Leonardo je tada navodno kazao da je to djelo naručio Giuliano de Medici te stoga predstavlja jednu od njegovih brojnih ljubavnica, Pacificu Brandani s kojom je imao nezakonitog sina.

Zapperi priznaje da je taj izvor naširoko poznat među svim istraživačima "ali ga se gotovo uvijek ignorira" zbog prevelikog povjerenja koja se pridaje knjizi Talijana Giorgia Vasarija koji je model već 1550. identificirao kao "Lisu del Giocondo", suprugu firentinskog trgovca.

"Lisa (del Giocondo) nije ona koja se smješka u Louvreu, a čak nije ni poznavala Giuliana de Medicija", koji je sa svojim bratom Lorenzom tada vladao Firencom, zaključuje istraživač. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 09:30:25
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vukovic nikolina
    26.03.2010. 22:13
    ona je jednapd najljepsh zena kojje je likvna umjetnost vidjela
Novi komentar
nužno
nužno