« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
tragi-komedija

Tko je gazda Ine? Zna se, MOL.

Surova je stvarnost da Hrvatska kao većinski vlasnik dionica ima marginalnu ulogu u upravljanju Inom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Damir Polančec

,

INA

,

dionice Ine

,

MOL

,

industrija nafte

,

vlasnik ine

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec uzdrman aferama s Podravkinim kreditima za koje tvrdi da su odobreni radi spas propalih tvrtki poput SMS-a i Sloge, primio je još jedan udarac kad se otkrilo da tajni ugovor između MOL-a i hrvatske vlade ustvari mađarskoj kompaniji daje 100-postotnu kontrolu unatoč hrvatskom vlasništvu od 53 posto.

Kako piše Jutarnji list, Hrvatska ima kontrolu nad marginalnim mjestima, a to je očito i iz trenutne strukture uprave.

Naime, u upravi Ine MOL ima tri predstavnika, jednako kao i Hrvatska, no predsjednik Uprave je Mađar Laszlo Geszti, pa u slučaju kad je glasovanje neodlučno, njegov glas nosi prevagu.

Uprava Ine, više nije uključena u svakodnevno poslovanje, nego donosi strateške odluke i planove. Predsjednik Odbora izvršnih direktora je Bojan Milković, no direktori kojima je šef ne odgovaraju njemu, nego izravno nadređenima u Budimpešti.

U Nadzornom odboru stanje po Hrvatsku je još tragičnije; unatoč činjenici da je Polančec šef tog tijela, Mađari u NO-u imaju većinu. Nadzorni odbor donosi planove razvoja i poslovanja te strateške odluke u generalnom smislu.

To ustvari znači da će sve odluke donositi mađarska strana svojom većinom.

Jutarnji piše da su samo Polančec i rijetki bliski suradnici vidjeli ugovor kojim je MOL postao vlasnik 47,155 posto dionica Ine, naftne kompanije od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku.

17.09.2009. 20:50:56
Novi komentar
nužno
nužno