« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Tko će preuzeti odgovornost?

Sarkozy poziva na ostavku predsjednika uprave Société Générale

Više o

Societe Generale

Raste pritisak na predsjednika uprave banke Société Générale Daniela Boutona da preuzme odgovornost za najveći gubitak u povijesti i da ostavku.

Ministrica financija Christine Lagarde ponešto se ogradila izjavivši kako ta odluka ovisi o članovima uprave, ali sve je više ocjena u javnosti po kojima Daniel Bouton mora otići. Čak je i predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak izjavio da, s obzirom na dobru plaću koju predsjednik uprave dobiva, ne može biti izuzet od odgovornosti za tako velik problem.

Jérôme Kerviel, koji je priznao krivnju za pronevjeru više od 5 milijuna eura, zadržan je u pritvoru i protiv njega su podignute optužnice zbog prijevare i zloupotrebe povjerenja. Maksimalna zatvorska kazna koji bi Kerviel mogao dobiti je sedam godina.

Kako navodi Times, nakon što je otkriveno da je član uprave Robert A. Day prije ‘objave loše vijesti’ prodao dionice u vrijednosti od  85,7 milijuna eura, otkriveno je da su još dvije zaklade povezane s njim istoga dana prodale dionice u vrijednosti od čak 967,666 milijuna eura.

Što se tiče banke teško pogođene skandalom, francuski premijer Francois Fillon jučer je izjavio kako će vlada spriječiti svaki pokušaj nasilnog preuzimanja.

Piše: mex
29.01.2008. 21:57:33
Novi komentar
nužno
nužno