« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Tjedan započeo rastom na burzama

Mršav obujam trgovanja jer Londonska burza ne radi

(Getty Images)
Više o

Londonska burza

,

europske burze

,

FTSEurofirst

Na europskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica banaka, no obujam trgovanja je mršav jer se na Londonskoj, najvećoj europskoj burzi danas ne radi.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,45 sati 0,5 posto, na 834 boda, nastavljajući uzlazni trend od prošloga tjedna kada je osvojio 2,4 posto.

U isto vrijeme pariški CAC indeks bio je na dobitku oko 0,7, a frankfurtski DAX više od 1 posto. Zbog nacionalnog blagdana, na Londonskoj se burzi danas ne radi.

Najveći je dobitnik jutros bankarski sektor, pri čemu su dionice BNP Paribasa, Credit Suissea i Deutsche banke porasle između 1 i 2,5 posto.

To se zahvaljuje očekivanjima da 'test na stres' neće donijeti neugodna iznenađenja, premda je objava rezultata procjene imaju li najveće američke banke dovoljno kapitala odgođena do četvrtka.

Financial Times danas piše da Bank of America planira prikupiti 10 milijardi dolara dodatnog kapitala, dok Citigroup pokušava uvjeriti američke financijske vlasti da su njezine bilance u prihvatljivim okvirima.

"Stručnjaci procjenjuju da će testovi pokazati da američkim bankama treba još oko 150 milijardi eura kapitala. No, ta se brojka smatra prihvatljivom, pa vjerujemo da tržišta neće biti pogođena rezultatima 'testa na stres'", pišu analitičari njemačke brokerske kuće Close Brothers Seydler u bilješci ulagačima.

Na Tokijskoj se burzi ne radi do srijede zbog nacionalnog blagdana. (hina/metro-portal)

04.05.2009. 10:18:46
Novi komentar
nužno
nužno