« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
DUNAV RASTE

Tisuću vojnika, helikopteri i bespilotne letjelice čekaju vodeni val

Procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru ipak biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 centimetara

Slike Budimpešte valjda se neće ponoviti u Vukovaru
Slike Budimpešte valjda se neće ponoviti u Vukovaru (Arhiva)
Više o

Vukovar

,

Baranja

,

vodeni val

,

Dunav

'Iako vodostaj nije dosegnuo razinu od +680 kada je predviđeno proglašavanje izvanrednog stanja ipak je riječ o vrlo visokom vodostaju pa je odluka o uvođenju izvanrednog stanja donesena', izjavio je Hini rukovoditelj obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Mario Spajić.

Naglasio je kako je u Vukovaru sve spremno za dolazak vrha vodenog vala, a da su 'Hrvatske vode', kao subjekt zadužen za obranu od poplava, visokom su ocjenom ocijenile suradnji s vukovarskim i vukovarsko-srijemskim Stožerom zaštite i spašavanja te koordinaciju svih uključenih u obranu od poplava.

Spajić je potvrdio da Dunav u Vukovaru raste za oko 1,5 centimetara na sat, no procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 centimetara.

Ljudstvu angažiranom na obrani od poplava u Vukovaru jutros u 5 sati priključila su se 42 člana Udruge branitelja Vukovara grada Zagreba koji su autobusom doputovali u Vukovar. 'Angažirani smo na punjenju vreća i taj ćemo posao raditi sve do večeras kada se vraćamo nazad u Zagreb jer su stručne službe procijenile da naš dodatni angažman nije potreban', izjavio je Hini predsjednik udruge branitelja Vukovara grada Zagreba Damir Jašarević.

Zagrebačke branitelje obišao je i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji se još jednom zahvalio i njima i svim dragovoljcima i profesionalcima na njihovim naporima da obrane grad od vodenog vala. 'Vukovarska ljubav i ljubav za Vukovar su se ujedinile i u obrani od poplava', rekao je tom prigodom Sabo.

U Osječko-baranjskoj županiji gotovo tisuću vojnika

Nakon što je Dunav kod Batine u srijedu prijepodne prešao granicu od 750 cm (u 13 sati vodostaj je bio 755 cm) na područjima ugroženim poplavama u Osječko-baranjskoj županiji proglašeno je izvanredno stanje. Ono se inače proglašava na 800 cm, no zbog ozbiljnosti situacije uzvodno, odlučeno je da se ova faza proglasi ranije, a to znači da će na štićenim područjima biti angažirano više ljudi.

'To je uobičajeni slijed i normalna faza, ali važno je reći da se ne događa ništa što nismo predvidjeli. Prateći sve što se događa uzvodno pripremili smo se za najgori scenarij i ovo je očekivani slijed. Sve pripreme su izvršene, svi nasipi i strateški vodni objekti su sigurni i kontroliraju se 24 sata dnevno', izvijestio je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, kojoj su nazočili i zapovjednik Civilne zaštite RH Robert Mikac te glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

'U ovom trenutku nema niti jednog mjesta koje bi moglo biti ugroženo, ali sve službe su na oprezu',  rekao je Šišljagić, dodavši i kako je na području Osječko-baranjske županije trenutno angažirano 900 do 1000 vojnika.

Doznali smo i da je do sada na različitim lokacijama ugrađeno 52.450 vreća s pijeskom, a 170 tisuća vreća je u pričuvi. Znaju se i putevi eventualne evakuacije kako ljudi, tako i domaćih životinja sa farmi te divljih životinja, a u pripremi su i bespilotne letjelice te dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, od kojih je jedan već stigao na područje Osijeka, piše Slobodna Dalmacija.

S obzirom na porast razine unutarnji voda, pa tako i podzemnih, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo utvrdili su kako bunarska voda na području Draža i Batine nije zdravstveno ispravna, pa su u utorak iz osječkog Vodovoda u ova baranjska mjesta poslane dvije cisterne s pitkom vodom.

12.06.2013. 16:15:00
Novi komentar
nužno
nužno