« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Tisuće rudara dobiva otkaz

BHP ukida 6.300 radnih mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

BHP Billiton

,

otkazi radnicima

,

rudarska industrija

,

globalna kriza

Britansko-australski rudarski gigant BHP Billiton priopćio je u srijedu da će do lipnja ukinuti 6.300 radnih mjesta, od kojih trećina u Australiji.

Najveća svjetska rudarska kompanija obustavit će posao u rudniku nikla u Ravensthorpeu u zapadnoj Australiji. Na istočnoj obali, u New South Walesu i Queenslandu, bit će ukinuto 1.100 radnih mjesta u rudnicima ugljena.

Vijesti o otpuštanjima u BHP-u objavljene su nakon što je rival Rio Tinto Alcan objavio da će ukinuti 1.100 radnih mjesta diljem svijeta zbog pada cijene aluminija.

Prošle godine Rio Tinto je srezao 14.000 radnih mjesta kako bi uskladio proizvodne kapacitete sa slabljenje potražnje za proizvodima.

Čelnik financija BHP-a Alex Vanselow kazao je da je kompanija u konkurentnoj poziciji za izlazak iz teških gospodarskih uvjeta.

"Vjerujemo u dugoročan proces urbanizacije u Kini i Indiji, ali također smatramo da u osnovi i povrh toga treba imati uobičajene poslovne cikluse", kazao je,. "Stoga smo bili disciplinirani kada je sve dobro i bit ćemo takvi i dalje u sadašnjim nesigurnim vremenima". (hina/metro-portal)

21.01.2009. 14:11:50
Novi komentar
nužno
nužno