« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
TEA PARTY

Tisuće američkih ultradesničara u Washingtonu "vraćaju čast" domovini

Skup "Tea Partyja", ultrakonzervativnih grupa s populističkim naglascima, organiziran je u Lincoln Memorialu gdje je Martin Luther King održao svoj legendarni govor

ultradesnica sad amerika
ultradesnica sad amerika (Getty Images)
Više o

SAD

,

amerika

,

Martin Luther King

,

konzervativci

,

žene i emocije

,

The White Shadow

Desetci tisuća pristaša američke krajnje desnice preplavili su u subotu Washington na skupu kojim žele "vratiti čast" domovini, na mjestu gdje je prije točno 47 godina Martin Luther King održao svoj najslavniji govor. Skup "Tea Partyja", ultrakonzervativnih skupina s populističkim naglascima, organiziran je u Lincoln Memorialu, u središtu prijestolnice, gdje je vođa pokreta za crnačka prava 28. kolovoza 1963. održao svoj glasoviti govor "Sanjam".

Ta je vremenska podudarnost razljutila crnačku zajednicu koja pripadnike Tea Partyja, većinom bjelce, sumnjiči za rasizam. Ovaj pokret koji je osnažio nakon dolaska Baracka Obame u Bijelu kuću, optužuje predsjednika da želi uvesti socijalizam u zemlju i žestoko se protivi njegovoj reformi zdravstva koja je stupila na snagu početkom godine. Skup je organizirao Glenn Beck (na fotografiji dolje), koji u svojim emisijama na televizijskoj postaji Fox javno napada pojam "socijalne pravednosti".

Na skupu je nastupila i Sarah Palin, za koju mnogi vjeruju da će biti protukandidatkinja Baracku Obami na izborima 2012. i koja je, u podugačkom govoru, odala priznanje američkim vojnicima u misiji u inozemstvu. Sudionici skupa, sve odreda bijelci, svih dobnih skupina, optužili su Obamu da je pogazio američke vrijednosti. "Želimo da se naša zemlja vrati svojim temeljnim načelima", rekao je Lou Tribus, umirovljenik koji je došao iz savezne države Tennesseeja. Dva mjeseca prije parlamentarnih izbora na sredini mandata, pokret je uspio omesti tijek izbora u republikanskoj stranci eliminiravši kandidate koji su ocijenjeni prevelikim predstavnicima centra. (hina/metro-portal)

28.08.2010. 20:26:58
Novi komentar
nužno
nužno