« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NE VIDI SMISAO

Timošenko odustala od žalbe glede izborne prijevare

Ukrajinska premijerka objavila je da povlači žalbu sudu kojom je željela osporiti pobjedu svojeg suparnika Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Viktor Janukovič

,

izborna prijevara

,

žalba

"Ne vidimo smisao u nastavku ispitivanja te afere. U tom kontekstu, povlačim svoju žalbu", izjavila je Timošenko sucima koji su ispitivali tu žalbu i potom izašli iz dvorane kako bi donijeli odluku.

Pred novinarima Timošenko je optužila sud za pristranost. "Očito je da ovo nije pravda. Suočila sam se s istim problemom s kojim se suočavaju drugi građani naše zemlje - nemogućnošću da zaštitim svoja prava na sudu", kazala je ona.

"Pozivam sud da prekine tu predstavu", dodala je ona.

Suci Vrhovnog upravnog suda počeli su u petak razmatrati žalbu Timošenko u kojoj ona zahtijeva osporavanje "nepoštene" pobjede njezina protivnika po završetku drugog kruga predsjedničkih izbora 7. veljače. Ona je žalbu podnijela u utorak, a pred sucima je nabrojala kršenja poput "korupcije" birača, prisustva mrtvih na izbornim listama i masovnog glasovanja od kuće što je teško kontrolirati.

Timošenko je odbila priznati poraz unatoč tome što je Središnje izborno povjerenstvo objavilo rezultate izbora i proglasilo Janukoviča pobjednikom, i optužila je Janukovičev izborni stožer za prijevaru. Međunarodni promatrači su izjavili da su izbori bili pošteni, a Janukovič je već dobio čestitke od čelnika mnogih zemalja, među kojima Rusije i SAD-a.

Janukovičeva Stranka regija, koja je pozvala Timošenko da podnese ostavku na dužnost premijerke, pregovara s drugim strankama o uspostavi nove koalicije u parlamentu. (hina/metro-portal)

20.02.2010. 11:40:29
Novi komentar
nužno
nužno