« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
CRNE STATISTIKE

Tijekom 2008. izdano 5.430 upozorenja zbog nasilja u obitelji

Podaci su izneseni na okruglom stolu održanom povodom završenog pilot projekta "Slušam, čujem, razumijem"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/Cropix)
Više o

obiteljsko nasilje

,

B.a.B.e.

,

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

,

Kuća ljudskih prava

,

socijalna skrb

,

roditeljska prava

,

Dorica Nikolić

Centri za socijalnu skrb u 2008. godini izrekli su 5.430 upozorenja zbog nasilja u obitelji, u 3.334 slučaja određena je mjera nadzora dok je sudovima podneseno 499 prijedloga za oduzimanje roditeljskih prava, podaci su koje je na današnjem okruglom "Poticanje uklanjanja svih oblika nasilja" iznijela državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijale skrbi Dorica Nikolić.

Dodala je kako su u 2008. centri za socijalnu skrbi primili više od 22 tisuće dojava o nasilju u obitelji, među kojima se 4.683 odnosilo na nasilje prema djeci.

Skup je organiziran u Kući ljudskih prava u povodu završenog pilot projekta edukacije "Slušam, čujem, razumijem" što ga je u Osnovnoj školi Lučko, uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, provela Udruga B.a.B.e.

Svrha projekta bilo je podizanja kvalitete obiteljskog života i prevencije svih oblika nasilja, zbog čega je s učenicima, roditeljima i nastavnicima održano niz radionica o nasilju, odgovornom roditeljstvu, utjecaju medija i interneta te boljoj komunikaciji između učenika i nastavnika.

Namjera je bila prevenirati nasilništvo u školama u kojima se o tome premalo kvalitetno razgovara te da ovaj program postane standard u školama, kazala je predsjednica B.a.B.a Sanja Sarnavka.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić najavio je kako su u ovoj godini, unatoč mjerama štednje, povećana sredstava za projekte koje se bave suzbijanjem nasilja, sa prošlogodišnjih 1,6 milijuna kuna na 2,8 milijuna kuna.

Za provedbu pilot projekta "Slušam, čujem, razumijem", kojeg je Adanić ocijenio izuzetno dobrim, Ministarstvo je izdvojilo lani 150 tisuća kuna.

Država puno polaže u sve aktivnosti vezane uz suzbijanje nasilja, pa tako prošireno finaciranje autonomnih ženskih kuća sa peta na deseta takvih kuća, donesen je novi zakon o zaštiti od nasilja obitelji u kojemu je definicija nasilja proširena na pojam ekonomskog nasilja, a u pripremi je i nova nacionalna strategija od 2011. do 2016. godine. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 15:53:23
Novi komentar
nužno
nužno