objavljeno 24.12.2019. 17:14:00
NAGRADE

Tihana Lazović najbolja glumica na LIFFT India Filmotsav

Lazović u tom dugometražnom igranom prvijencu Barbare Vekarić glumi 28-godišnjakinju koja je nakon studija vraća u obiteljsku kuću na Pelješcu kako bi odlučila što će sa svojim životom

Tihana Lazović
Tihana Lazović (Screenshot Vimeo)

Hrvatska glumica Tihana Lazović osvojila je nagradu za najbolju glavnu glumicu na festivalu svjetskog filma LIFFT India Filmotsav, za ulogu u filmu "Aleksi", što je tom filmu dosad petnaesta festivalska nagrada.

Lazović u tom dugometražnom igranom prvijencu Barbare Vekarić glumi 28-godišnjakinju koja je nakon studija vraća u obiteljsku kuću na Pelješcu kako bi odlučila što će sa svojim životom.

Najradije bi otišla iz Hrvatske, ne vjeruje da se trud i rad isplate, niti da mora čekati 'onog pravog', a prije svega se oslanja na dobrostojeće roditelje, koje glume Neda Arnerić i Aljoša Vučković.

Vekarić potpisuje i scenarij, a osim Tihane Lazović u filmu glume i Goran Marković, Sebastian Cavazza, Jason Mann, Leon Lučev, Nataša Janjić.

Film je, među ostalim, bio nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu Changing Face u Sydneyju, za najbolji dugometražni film, najbolju glumicu u dugometražnom filmu (Tihana Lazović) i najbolju kameru (Filip Tot).

Dobio je i dvije nagrade na argentinskom međunarodnom filmskom festivalu FICA (Festival Internacional De Cine Austral) - za najbolji igrani film te, ponovno, najbolju glavnu glumicu.

Proglašen je i najboljim europskim dugometražnim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu u francuskom Tonneinsu, a trijumfirao je i na kanadskom filmskom festivalu Directors Cut Int'l, za najbolji film, najbolju redateljicu i glavnu glumicu.

Svoju međunarodnu i američku premijeru imao je ove godine na festivalu South by Southwest festivalu u Austinu, a ubrzo nakon toga i svoju prvu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, FEST-u, na kojem je proglašen najboljim debitantskim filmom.

Film je prikazivan i nagrađivan na američkim festivalima u New Jerseyju, Massachusettsu, Miamiju, New Mexicu, Wisconsinu i New Yorku.

Proputovao je i Europu, po festivalima u Irskoj, Italiji, Španjolskoj, Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini.

Producent je zagrebački Studio Dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

24.12.2019. 17:14:00
http://m.metro-portal.hr/tihana-lazovic-najbolja-glumica-na-lifft-india-filmotsav/122716/