« Hrvatska
objavljeno prije 13 dana i 7 sati
NAJAVE

Tiha misa Arijane Lekić-Fridrih u Osijeku i Vukovar

U Vukovaru (u 8:30 kod Središnjeg križa na ušću Vuke u Dunav) i Osijeku (u 10:00, Trg sv. Ivana Pavla II. ispred konkatedrale) ove subote, 7.9.2024., održat će se 22. po redu „Tiha misa“ umjetnice Arijane Lekić-Fridrih i Udruge Domino

Žene odlučuju!
Žene odlučuju! (Arhiva)
Više o

Tiha misa

,

Arijana Lekić-Fridrih

U Vukovaru i Osijeku će se ove subote održati 22. po redu „Tiha misa" umjetnice Arijane Lekić-Fridrih i Udruge Domino, a u suradnji s Udrugom Adela. "Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru koja se održava svake prve subote u mjesecu kao reakcija na navodne molitve koje se održavaju u preko deset gradova diljem Hrvatske u organizaciji muškaraca koji kleče. Ne zavaravamo se da su stotine muškaraca okupljenih po svim krajevima Hrvatske oko ideje očuvanja patrijarhata i stvaranja novog društvenog poretka u kojem bi žene izgubile jednakost, prvo u obitelji, a potom i u zakonu. Dugačkom popisu gradova u kojima se ovi skupovi odvijaju se od prošlog mjeseca pridružio i Vukovar i stoga nam je važno održati "Tihu misu" prvi put u Vukovaru i poslati poruku da nećemo prepustiti sudbine žena u Hrvatskoj rastućem religioznom fanatizmu.

Već gotovo dvije godine, svake prve subote u mjesecu u Hrvatskoj se odigravaju skupovi koji kroz simboliku molitve krunice potenciraju dodatnu neravnopravnost žena, ograničavajući njihovo slobodno kretanje i zazivajući ukidanje njihovih Ustavom zagarantiranih građanskih prava. Paralelno i redovito održavanje Tihe mise Arijane Lekić-Fridrih ukazuje na sustavno odašiljanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama, kao i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Preplavljivanje Hrvatske aktivnostima nekoliko organizacija i inicijativa s ultra-desnog političkog spektra i najmračnijeg religioznog fundamentalizma bit će nagrađeno krajem rujna kroz okupljanje ultrakonzervativaca iz cijelog svijeta koji žele sprovesti političke ciljeve skupnog naziva Projekt 2025. Riječ je o distopijskim politikama koje brišu značenja jednakosti muškaraca i žena i desetljeća borbe za ravnopravnost i prava koja danas suvremena građanska društva uzimaju zdravo za gotovo.

Svi već znaju da iza „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris, a s obzirom da Hrvatska ima novu ultrakonzervativnu Vladu, nema sumnje u kojem smjeru se krećemo. Međutim, upravo zbog tih okolnosti koje dovode u pitanje sva građanska prava koja kao žene imamo, bdjet ćemo nad nasljeđem koje imamo i nad pravima koja želimo sačuvati i predati ih dalje generacijama koje dolaze. Ujedinjene i odlučne, društvo u kojem živimo će postati društvo jednakih, zaštićenih pred zakonom i daleko od margina na kojima se mnoge žene danas u Hrvatskoj nalaze.

Konkretno, u osječkom KBC-u radi ginekolog prvostupanjskom presudom osuđen za silovanje pacijentice tijekom pregleda, a u policiji se ništa nije promijenilo nakon što je Mihaelu Berak ubio policajac službenim oružjem- u centru Osijeka moli se za patrijarhat.

"Tiha misa" je posvećena ženama koje su svoj život izgubile, najčešće nažalost u vlastitim domovima, iznevjerene od vlastitih obitelji, ali i od sustava koji još uvijek nema dovoljno razvijene mehanizme borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, protiv nejednakosti, ali ni protiv poruka mržnje i mizoginije koje se svake prve subote u mjesecu čuje s brojnih trgova Hrvatske.

06.09.2024. 11:07:00
Novi komentar
nužno
nužno