« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROPUSTI

TIH: Zakon o informacijama nije donesen u skladu s Ustavom

Transparency International Hrvatska upozorava da je pri donošenju zakona propuštena velika prilika da se minimizira prostor za korupciju

TIH: Zakon o informacijama nije donesen u skladu s Ustavom
TIH: Zakon o informacijama nije donesen u skladu s Ustavom (Siniša Sunara/Cropix)
Više o

Transparency International Hrvatska

,

TIH

Transparency International Hrvatska (TIH) upozorio je danas da postupak donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama nije bio u skladu s Ustavom. TIH u priopćenju napominje da pri donošenju Zakona tijekom prosinca nije samo propuštena velika prilika da se minimizira prostor za korupciju u Hrvatskoj, nego su u samom procesu donošenja prekršene odredbe Ustava. Podsjeća da je Zakon donesen 10. prosinca većinom glasova nazočnih, a ne svih zastupnika, čime je prekršen Ustav koji regulira donošenje organskih zakona.

"Konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o pravu na pristup informacijama poduprla su 73 zastupnika, što nije većina glasova svih zastupnika - za to je potrebna potpora 77 zastupnika", navodi TIH.

Napominje da je ustavnim izmjenama donesenim u lipnju 2010. pravo na pristup informacijama podignuto na razinu ustavnog prava, tako da je svaki zakon koji to regulira organski zakon i treba ga potvrditi većina svih zastupnika. Ako mjerodavna tijela ne pokrenu postupak za ocjenu ustavnosti, koji će nedvojbeno rezultirati ukidanjem tog zakona, to će svakako učiniti TIH, navodi se u priopćenju.

TIH smatra kako će ponovljeni postupak ponovno pružiti mogućnost unaprjeđivanja pravnog okvira za pristup informacijama i ukidanje odredaba koje ozbiljno derogiraju Zakon o pravu na pristup informacijama, uvode bitna ograničenja i otvaraju prostor za proglašavanje velikog broja informacija tajnim.

Ocjenjuje da je uvođenjem takvih odredaba bitno smanjen prostor za suzbijanje korupcije, posebno na lokalnoj razini, jer se praktično bilo što može proglasiti državnom tajnom.

"U ponovljenom postupku donošenja izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama trebalo bi svakako iskoristiti priliku i donijeti zakon s najvišim normama koje će pomoći boljoj komunikaciji između građana i tijela javne vlasti, boljem upravljanju zajedničkim resursima građana te suzbijanju korupcije", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik TIH-a Nikola Kristić. (hina/metro-portal)

17.12.2010. 19:32:00
Novi komentar
nužno
nužno